În timp ce românii iau drumul litoralului turcesc în vacanţe, agenţii de turism pariază că îi vor convinge pe turci să petreacă la Mamaia. Dacă pentru noi contează serviciile all-inclusive în concediu, pentru ei viaţa de noapte ar putea fi secretul unei vacanţe reuşite. Şi Delta Dunării a intrat pe lista scurtă a destinaţiilor pentru tour-operatorii din Istanbul.

Serpil a venit pentru prima oară în Constanţa. Vrea să vadă cu ochii ei litoralul românesc despre care a tot citit pe internet.

Articolul continua dupa recomandari

”Litoralul românesc are multe locuri frumoase care pot fi vizitate. Am văzut pe internet Mamaia, dar şi alte locuri foarte frumoase spre partea de sud a litoralului”, spune Serpil.

Bilgi şi Bulent vor şi ei să descopere România.

”Bunicii mei au plecat de aici, aşa că am venit să-mi caut originea. E prima dată când venim aici. Vrem să ajungem la Negru Vodă, unde s-a născut bunicul meu”, spune Bulent.

Tour-operatorii pariază că-i vor convinge pe turci să renunţe la resorturile din Antalya, Bodrum şi Kusadasi pentru plajele noastre. Mizează pe atmosfera incendiară din cluburi pentru a-i atrage pe litoralul românesc. Sunt "vânaţi" medici, IT-işti sau corporatişti care găsesc, la discreţie, în Mamaia, tot ceea ce în ţara lor este sub restricţii religioase sau guvernamentale.

UMUT KUZUCU, agent de turism din Turcia: Vara mergem în club, ascultăm muzică, dansăm şi scăpăm de stres, iar, iarna, cea mai bună variantă e să mergem în Deltă. Ne liniştim şi ne punem ordine în gânduri.

CRISTIAN BĂRHĂLESCU, agent de turism: Cu siguranţă, turcii vin aici pentru cluburile de noapte. Vin pentru faptul că există sortimente de băuturi si vin datorita faptului ca avem și o bucătărie foarte bine pusa la punct.

O experienţă ar putea fi şi o noapte în cazinourile hotelurilor exclusiviste.

Una dintre principalele atractii ale cazinoului din nordul statiunii Mamaia, unde ravnesc sa ajunga tot mai multi turci e ruleta americană, unde seara de seara se invart sute de mii de euro.

Agenţii de turism se declară ei înşişi fermecaţi de frumuseţea locurilor.

ORHAN DURMUS, agent de turism: Turcia e o ţară, ca şi populaţie, foarte mare, mai ales Istanbul, care are 20 de milioane de oameni, populaţie care e sătulă de trafic şi zgomote şi ar găsi liniştea în Delta Dunării.

ABDU DURAHMAN, turc stabilit în România: Suntem o ţară apropiată, iar turcilor le place foarte mult să vină în România. În Turcia este mai multă experienţă. O să zic că peste zece ani sau peste cinci ani, România o să aibă puţină experienţă. Mă refer la hoteluri şi la servire.

Hotelurile au fost alese astfel încât să se ridice la standardele cu care sunt obişnuiţi turcii. Au 4 sau 5 stele, iar o cameră costă chiar şi 200 de euro pe noapte. În plus de la Istanbul sunt patru curse directe spre Constanţa, săptămânal. Zborul durează doar 45 de minute.

Anul trecut, trei milioane de turişti străini şi-au petrecut vacanţa în România. Au cheltuit aici peste 6,5 miliarde de lei.