Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a ieșit la declarații după ședința de Guvern, precizând că măsura suspendării ratelor la bănci va putea fi aplicată pe o perioadă între 1 și 9 luni, însă cererea pentru ca această măsură să fie luată de bancă trebuie să se facă până la încetarea stării de urgență pe teritoriul României.

"Se suspendă la cererea debitorului cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020. Ordonanța spune cu până la 9 luni. Aici am introdus încă o clarificare, debitorul poate opta să suspende obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor pe o perioadă cuprinsă între una și 9 luni. S-ar putea să fie persoane sau companii, care doresc doar să suspende pe o perioadă de o lună, două. Cine poate să ceară această suspendare, doar debitorii ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situația gravă generată de pandemia covid-19. Cererile de suspendare a plății ratelor se vor face cel mai târziu până la încetarea stării de urgență pe teritoriul României", a precizat Cîțu.

Articolul continua dupa recomandari

De asemenea, ministrul a spus că cererea de suspendare a ratelor se poate face atât prin sistem electronic, dar și prin telefon și nu este nevoie de semnarea de acte aditionale pentru suspedarea platii ratelor pe aceasta perioada.