Statul oferă bani pentru culturile de roşii, dar noi mâncăm legume tot din import. În acest an, am adus din străini şi mai multe tomate decât anul trecut. Ministerul Agriculturii acordă un ajutor producătorilor de roşii autohtoni, însă banii nu ar ajunge pe mâinile cui trebuie. Agricultorii reclamă şi faptul că nu au profit dacă vând în supermarketuri.

Marian Lungu este unul dintre cei peste 10.000 de agricultori care au primit, anul acesta, ajutorul de 3.000 de euro pentru cultura de roşii.

Articolul continua dupa recomandari

Ultima recoltă a avut-o în toamnă. Ne-a explicat de ce marfa produsă de el nu ajunge în marile magazine. 

MARIAN LUNGU, agricultor: Eu îmi comercializez singur, nu duc la en-gros, o vând singur. Şi în supermarket sunt nişte preţuri care sunt acceptabile, dar, ca să fie acceptabil la ei, trebuie să ia de la mine mai ieftin. Şi atunci, eu cu ce rămân? Cu oase rupte?

Anul acesta, magazinele ar fi trebuit să fie pline de roşii româneşti, mai ales că este al doilea an în care agricultorii primesc bani de la stat pentru cultivarea lor. În realitate, lucrurile stau altfel. Până în toamnă, România a adus 65.000 de tone de roşii din afară, cu 11% mai mult decât în 2017, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Le importăm din Turcia, Spania sau Olanda. S-a ajuns aici, susţin agricultorii, pentru că nimeni nu mai urmăreşte dacă roşiile plantate cu ajutor de la stat au ajuns sau nu la vânzare. 

GHEORGHE VLAD, preşedinte cooperativă agricolă: Au inventat repede 10 arcade de solar, au pus folie, 100-200 de fire, s-a făcut recepţia pe hârtie, nimeni n-a mai verificat dacă planta respectivă a produs. Nu să punem 10 fire şi să luăm cât cel care pune densitate de 4.000-5.000 de fire la mia de metri.

Contactaţi de noi, însă, reprezentanţii Ministerului Agriculturii nu au comentat situaţia. 

Potrivit estimărilor, cu tot ajutorul de la stat, producţia de roşii din 2018 este cu doar 700 de kilograme mai mare faţă de anul trecut. Programul va continua şi la anul. Ca să poată primi ajutorul de 3.000 de euro, fermierii trebuie să cultive roşii pe cel puţin 1.000 de metri pătraţi şi să obţină o producţie de minimum două kilograme pe metru pătrat.