Nu toate zonele din țară așteaptă cu nerăbdare trecerea de la hainele de iarnă la cele mai subțiri de primăvară. Pentru gospodari, această trecere vine cu multe provocări și probleme. Inundațiile, incendiile, înghețul și alunecările de teren au afectat sau chiar distrus parțial multe gospodării pe teritoriul României în ultimii ani, motiv pentru care este foarte important ca anumite măsuri de prevenție să fie luate încă de pe-acum.

4 situații de criză cu care gospodăriile se confruntă la începutul primăverii:

Articolul continua dupa recomandari

1. Perioada inundațiilor din zonele rurale

Trecerea de la temperaturile extrem de reci la cele mai calde naște riscul apariției inundațiilor în multe zone din țară, care au rămas expuse în ciuda problemelor din ultimii ani. Potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeană încă din 2007, România se află într-un top nedorit al statelor din regiune cu cel mai mare risc la inundații, după o analiză făcută asupra condițiilor din 10 țări din vecinătate. Pentru fiecare gospodar, acest risc a născut necesitatea de a găsi soluții de urgență, precum pompe submersibile capabile de a transporta un volum mare de apă murdară sau curată dintr-un loc în altul, devenind excelente pentru situațiile de criză, precum inundațiile. Utile și pentru munca în gospodărie, acestea pot deveni o adevărată mână de ajutor, cu condiția de a cunoaște cum alegem pompa submersibila perfectă pentru proiectele de sezon.

2. Incendiile provocate de igienizarea de primăvară

Din cauza igienizării de primăvară, multe sate din România se confruntă anual cu riscul aparițiilor incendiilor, care în unele cazuri pot fi devastatoare. Astfel de focuri necontrolate se pot extinde cu ușurință în proximitatea gospodăriilor, dar și a pădurilor, iar acest lucru se produce din cauza nerespectării unor reguli simple. Specialiștii ISU recomandă ca vegetația uscată să fie colectată în cantități mici, pentru o ardere controlată, iar aceasta să nu fie aprinsă în condiții de vânt puternic. În plus, arderile trebuie făcute pe timp de zi și în permanență supravegheate.

3. Pericolele alunecărilor de teren

Despăduririle, precipitațiile, erodarea malurilor, excavațiile la baza dealurilor și inundațiile sunt câteva dintre motivele pentru care alunecările de teren au afectat tot mai multe gospodării și proprietăți în ultimii ani, în România. Statistic, 34 de municipii, peste 78 de orașe mici și 875 de comune sunt expuse alunecărilor de teren din țara noastră.

4. Recoltele afectate de temperaturile mult prea reci

Această perioadă din an este una a instabilității din punct de vedere al temperaturilor. Schimbările de vreme sunt bruște și dificil de anticipat pentru ca un gospodar să fie sigur că nu vor exista probleme cu înghețul pentru grădina sa. Înghețurile târzii pot compromite recolte întregi.

Iernile pot fi dificile, însă tranziția spre primăvară poate veni cu mai multe capcane și provocări pentru gospodari, recoltele și grădinile acestora. Dezastrele naturale au șanse mai mari să se producă în aceste perioade, nerespectarea regulilor de igienizare poate conduce la incendii devastatoare pentru comunități întregi, iar neglijența tăierilor masive de copaci în decursul anilor în anumite zone poate fi decisivă în producerea alunecărilor distrugătoare de teren.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Dmytro Zinkevych