Mare grijă dacă vreţi să schimbaţi distribuitorii de electricitate sau gaze naturale. O ofertă bună la prima vedere se poate transforma într-o gaură în buget peste câteva luni. Clauze scrise în contracte pot trece neobservate iar costurile de profil suplimentare trebuiesc neapărat stipulate în acte.

Factura la gaz aproape s-a triplat, spune această femeie din Ilfov, după ce a schimbat firma de distribuţie. Şi nu e singurul exemplu din judeţ. Multe societăţi încearcă în această perioadă să-şi atragă clienţii prin promoţii. Mare grijă însă ce firmă alegeţi, spun specialiştii. 

Articolul continua dupa recomandari

Orice client are dreptul să-şi aleagă  în mod liber furnizorul de gaze şi să negocieze direct preţul, spun şefii Autorităţii de Reglementare a Gazelor Naturale. Atenţie la toate detaliile din contract. 

Preţurile diferă mult în funcţie de zonă. Aşa s-a ajuns ca în Satu Mare, de exemplu, factura de gaz pentru o casă, să fie şi de aproape şase ori mai mare decât în Piatra Neamţ. 

O discrepanţă pentru care există mai multe explicaţii: multe firme private nu includ în preţul afişat clienţilor costurile de transport şi de stocare a gazului. Asta poate însemna o factură cu surprize neplăcute. Cereţi întotdeauna lămuriri înainte să semnaţi contractul. 

În România sunt peste 130 de furnizori de gaze naturale. 

O astfel de situaţie a avut loc în urmă cu doar câteva zile în Ilfov. Aproape şase mii de familii s-au trezit cu facturile dublate la gaz după ce au schimbat furnizorul. ANRE spune că cearcetează acum acest caz pentru a vedea dacă societatea e de vină sau dacă oamenii au semnat fără să fie atenţi la clauze.