Când vine vorba de achiziționarea unei mașini, de multe ori ne îndreptăm atenția spre piața second-hand de autovehicule. Din diverse considerente, ajungem să apelăm la un „samsar” când vrem să cumpărăm o mașină nouă. Cu toate acestea, seria de șasiu a mașinii ne va ajuta să evităm „țepele”. Foarte mulți dintre conducătorii auto nu ştiu ce este acest cod şi unde se poate găsi.

Seria de șasiu sau seria VIN (Vehicle Identification Number) poate fi considerată drept un CNP al autovehicului respectiv. Formată din 17 caractere, această serie ne poate oferi informaţii valoroase în cazul în care ne îndoim de istoricul unei maşini. Acest număr unic al maşinii este trecut în certificatul de înmatriculare al autovehiculului, dar pentru mai multă siguranţă este recomandat să comparaţi acest cod cu cel inscripţionat pe maşină. În funcţie de marca producătoare, seria de şasiu poate fi regăsită pe partea stângă a bordului, pe oala amortizorului din faţă, pe stâlpul de lângă parbriz sau sub capotă, pe panoul peretelui despărţitor.

Articolul continua dupa recomandari

Dacă te întrebi ce informaţii îţi poate oferi seria VIN, trebuie să ştii că fiecare caracter conţine informaţii preţioase. Astfel, primul caracter indică ţara în care a fost fabricată maşina. Cel de al doilea caracter ne arată marca producătoare, iar al treilea caracter indică tipul de maşină (break, sedan, etc). Caracterele patru, cinci, şase, şapte şi opt ne prezintă caracteristicile modelului respectiv de autoturism, cum ar fi tipul caroseriei, culoarea caroseriei, motorizarea sau dotările opţionale.

Mai departe al nouălea caracter este garanţia producaătorului că ultimele cinci caractere ale seriei de şasiu sunt adevărate. Anul de fabricaţie al maşinii este arătat de cel de al zecelea caracter. Caracterul cu numărul 11 ne indică fabrica în care a fost asamblată maşina. În cele din urmă, caracterele 12, 13, 14, 15, 16, 17 reprezintă numărul unic al autovehiculului. Mai mult, ultimele patru caractere ne oferă informaţii despre ordinea în care au ieşit maşinile din fabrică.

1. Verifică numărul de kilometri reali

Dacă intenţionați să vă cumpărați o maşină second-hand, este indicat să verificați numărul de kilometri reali pe care i-a parcurs autovehiculul respectiv. Astfel, cu ajutorul seriei de şasiu, puteţi verifica acest aspect prin intermediul bazelor de date puse la dispoziţie online. De asemenea, cartea de service poate fi un alt indicator în acest sens. Dacă în acest document este menţionat că revizia a fost făcut la 200.000 de kilometri, iar afişajul din bord indică doar 100.000 de kilometri, trebuie să vă puneți nişte întrebări înainte de achiziţie.

2. Istoricul accidentelor

Un alt aspect important este verificarea istoricului în ceea ce priveşte accidentele în care a fost implicată maşina. De asemenea, acest lucru se poate verifica cu seria VIN prin intermediul bazelor de date puse la dispoziţie de către asiguratorii auto. Desigur, aceste baze de date oferă informaţii doar despre autoturismele care au fost avariate în trecut şi au fost reparate cu ajutorul asigurării auto.

3. Furtul maşinii

Poate cel mai important aspect când doriţi să cumpăraţi o maşină second-hand este faptul dacă aceasta a fost sau nu furată. Nimeni nu doreşte ca poliţia să-i bată la uşă şi să-i ridice maşina pentru că aceasta a fost furată dintr-o altă ţară. Introducând seria de şasiu pe site-urile Poliţiei Române sau pe cel pus la dispoziţie de Interpol, aveţi oportunitatea de a verifica acest lucru.

Astfel, dacă doriţi să vă cumpăraţi un autoturism este bine să verificaţi cu atenţie unde se găseşte seria de şasiu. Cu ajutorul acestui număr unic puteţi anticipa înselăciunile pe care le ascund maşinile vândute de către samsari, cum ar fi modificarea numărului de kilometri, anterioarele accidente în care a fost implicată maşina sau dacă aceasta a fost furată sau nu.