Vara indiană seamănă probleme pentru fermieri. Trei sferturi din ţară este afectată de secetă. Agricultorii se plâng că li se rup plugurile atunci când vor să lucreze pământul. Iar cei care au reuşit să cultive se tem că plantele se vor usca pe câmp, fără apă. Producţia de grâu va fi cu 30% mai mică anul viitor, iar asta va duce la scumpiri în magazine: pâinea şi covrigii vor costa mai mult.

Ionuţ Olteanu a cultivat în această toamnă 15 mii de hectare cu grâu şi rapiţă. Din cauza secetei, abia a putut însămânţa pământul. Plantele au răsărit cu întârziere, iar acum riscă se usuce pe câmp fără apă.

Articolul continua dupa recomandari

IONUŢ OLTEANU, agricultor: Acest deficit de apă va contribui foarte mult la diminuarea producţiei. Deja estimăm că suntem cu o tonă mai puţin la hectar faţă de un an normal.

Asta înseamnă o producţie cu 25-30% mai mică în primăvara anului viitor. În loc să crească plantele, au crescut rădăcinile în căutarea apei din sol. Cele mai mari probleme sunt la rapiţă.

IONUŢ OLTEANU, agricultor: La rapiţă, nerăsăritul din toamnă şi nerăsăritul, în special din septembrie, conduce la mari probleme: de la întoarcerea culturii până la a avea o cultură mult diminuată.

Probleme nu sunt doar în sud. Trei sferturi din ţară este afectată de secetă. Iar pagubele nu mai pot fi recuperate, se plâng fermierii, pentru că perioada optimă de plantare a seminţelor s-a încheiat acum două săptămâni.

DANIEL ALEXANDRU, agrometeorolog: Reînsămânţarea se va produce, cumva, la primăvară. În acest moment, orice însămânţare nu va mai permite plantei să apuce să răsară înainte de perioada de iarnă. Clima s-a modificat. Avem o perioadă lungă, din primăvară, în care seceta se instalează, continuă vara şi se prelungeşte până la sfârşitul toamnei. Avem toamne prelungite care îngreunează munca agricultorilor.

În timp ce agricultorii nu pot decât să numere boabele de grâu lipsă, în industria de panificaţie se vorbeşte deja de scumpiri: la covrigi, pâine, pateuri

MARILENA MARIAN, reprezentant al unei patiserii: Ajunge la aproape 50 de lei preţul unui sac de 25 de kg de făină. Dac acum îl luăm cu 50 de lei, la anul cred că îl luăm cu 75 de lei. Trebuie să creştem preţul că atfel. Poate ajunge şi la doi lei un covrig!

Specialiştii le recomandă fermierilor să folosească, pe viitor, soiuri de cereale care rezistă la secetă, ca să evite pagubele.