O poveste impresionantă despre pasiune şi succes vine dintr-o localitate mică din Argeş. Acolo unde un scoţian stabilit în România susţine că a produs primul cidru românesc. La început, avea doar câţiva meri în livadă. Acum, conduce o fabrică şi are zeci de angajaţi. Din fructele abia culese, obţine una dintre cele mai aromate băuturi ale toamnei. 

Bine aţi venit în fabrica de cidru din Lereşti, judeţul Argeş. În mijlocul toamnei, angajaţii pregătesc băutura care va ajunge pe rafturi abia în luna aprilie a anului viitor. Pentru că aroma puternică de măr se obţine doar după un proces lung şi atent supravegheat. Mai întâi, fructele abia culese sunt transformate în piure.

Articolul continua dupa recomandari

Băutura devine mai bună cu timpul. Un cidru aromat poate să aibă până la cinci ani vechime. Ne-o spune chiar patronul fabricii, un scoţian venit în România în urmă cu 17 ani. La început, Alan Clark conducea o firmă de consultanţă. Până într-o seară când, alături de prieteni, i-a venit ideea afacerii de succes.

Aşa s-a născut povestea primului cidru românesc. În fabrica lui, scoţianul produce zilnic aproape 1.000 de litri de licoare. O mare cantitate ia drumul marilor lanţuri de magazine. Cu ce rămâne, familia Clark dă savoare fiecărui preparat.

Faptul că tot mai mulţi români au prins gustul cidrului se vede în statistici. Cândva o băutură exotică, licoarea din mere începe să prindă din urmă berea. 20 de milioane de litri s-au vândut doar anul trecut.

Slab alcoolizat şi plin de vitamine şi minerale, cidrul e şi un aliat al sănătăţii, dar, atenţie, doar când e consumat în cantităţi mici. Nu mai mult de 150 de mililitri pe zi, spun specialiştii.