Reguli noi pentru proprietarii de maşini. În mai puţin de trei săptămâni, amenzile pentru cei care circulă cu Inspecţia Tehnică Periodică expirată se dublează. În plus, dacă vă prinde poliţia cu actele în neregulă, trebuia să vă mutaţi autoturismul doar cu platforma.

Vor fi noi cheltuieli şi pentru service-urile care fac ITP-ul, ceea ce înseamnă că verificarea maşinii ar putea costa mai mult.

Articolul continua dupa recomandari

Proprietarul unei maşini mai vechi de 12 ani este obligat să-şi facă anual ITP-ul. Modificarea a intrat în vigoare încă de la întâi ianuarie. În trei săptămâni, însă, legea se schimbă din nou. 

De la 20 mai, lipsa ITP-ului atrage dupa sine si suspendarea automata a certificatului de inmatriculare. Asa ca, daca va prinde politia in trafic, riscati doua amenzi. Una din cauză ca nu aveti inspectia tehnica periodica, iar cealaltă din cauză ca nu aveti inmatricularea.

Amenzile sunt intre 2600 si 5800 de lei.

Când poliţiştii vor descoperi în trafic maşini cu probleme grave, se ridică automat dreaptul de a mai conduce. Maşina trebuie ridicată doar cu platforma şi dusă imediat la service. 

Reguli noi sunt şi pentru service-uri. Acestea vor fi dotate cu camere performante pentru ca numerele de înmatriculare ale maşinilor controlate, dar şi rezultatele testărilor să fie vizibile în cazul unor controale.

În plus, deficienţele descoperite la maşini vor fi împărţite în trei categorii: minore, majore şi periculoase.

Şoferii vor obţine ITP-ul dacă sunt depistaţi cu un defect minor, cum ar fi un geam crăpat uşor sau un bec ars la sistemul de semnalizare. În cazul problemelor grave, proprietarii sunt obligaţi să le rezolve în termen de 30 de zile.