Consultările Guvernului cu sindicatele pe tema salariului minim au fost degeaba! Executivul Orban a decis că propria variantă, prin care venitul creşte cu 83 de lei, este cea mai bună. Federaţiile doreau o majorare de cel puţin 100 de lei. Spre revolta angajaţilor, Ministerul Muncii se laudă că decizia a fost luată în urma dezbaterilor cu partenerii sociali.

Ministerul Muncii a publicat, în această dimineaţă, un proiect de Hotărâre de Guvern, prin care venitul minim pe economie creşte de la 2.080 de lei, la 2.230 de lei, de anul viitor.

Articolul continua dupa recomandari

Guvernul promite o creştere a venitului minim net cu cel puţin 83 de lei, în timp ce Cartel Alfa vrea 100 de lei net, cât promitea şi Guvernul precedent. Iar Blocul Naţional Sindical propune o majorare netă de 114 lei.

Propunerile n-au fost luate în considerare, se plâng sindicaliştii, deşi au fost chemaţi de două ori la Palatul Victoria. De fiecare dată au respins oferta propusă de Cabinetul Orban, pe motiv că formulele de calcul au la bază indicatori vechi, de care nu ar trebui să se ţină cont pentru stabilirea unui venit decent în 2020.

DUMITRU COSTIN, preşedintele Blocului Naţional Sindical - Acelaşi mod de abordare ca şi Guvernele precedente. Adică, vă invităm, că comunicăm ceva şi cu asta basta. Nu ţinem cont de punctele voastre de vedere.

Ministerul Muncii nu vede lucrurile la fel. În nota de fundamentare a proiectului se arată că "nivelul salariului de bază minim brut a fost stabilit în urma dezbaterilor cu partenerii sociali". Acum, mulţi antreprenori se plâng că nu sunt pregătiţi să suporte o majorare.

De pildă, Cătălin are şase magazine alimentare în Capitală şi peste 50 de angajaţi. De luna viitoare, va trebui să suplimenteze fondul de salarii cu peste 4 mii de lei. O factură care va fi decontată tot de români.

CĂTĂLIN SCARLAT, proprietarul unui lanţ de magazine - Se va regăsi sigur în preţul de vânzare al produselor. Salariul minim pe economie poate să crească, să fie şi 3-4 mii, nu e nicio problemă. problema e când îl creştem să fie şi noi responsabilităţi pe care să le dăm angajatului.

De la Guvern vine şi un semnal îngrijorător. Acelaşi proiect prevede îngheţarea, de anul viitor, a salariului minim pentru cei cu studii superioare la nivelul din acest an: 2.350 de lei brut. Adică, 1413 lei în mână.

Un milion şi jumătate de români trăiesc cu salariul minim.