E haos complet şi nu se ştie ce se va întâmpla cu salariile tutoror românilor. Vor scădea cu 22%, spun specialişti din piaţă. În vreme ce guvernanţii susţin că vor creşte. Totul începând de anul viitor, când România ar putea deveni singurul stat din Uniunea Europeană care lasă plata contribuţiilor la stat doar în sarcina angajatului.

Sindicaliştii au fost primii care au avertizat că salariile românilor vor scădea dacă de la 1 ianuarie contribuţiile sociale şi pentru sănătate vor fi suportate doar de angajat. 

Articolul continua dupa recomandari

"Se aduc atingere, în opinia noastră, grav unor drepturi ale cetăţenilor şi, mai mult, mediul de afaceri este favorizat în mod excesiv", acuză sindicalist Dumitru Costin.

Pentru ca un angajat să primească salariul mediu pe economie, de peste 2.300 de lei, în prezent, atât el, cât și angajatorul, plătesc împreună taxe și impozite statului de aproape 1.800 de lei.

De anul viitor toată această sarcină va cădea doar pe umerii salariaţilor. 

Un studiu făcut de specialiştii în finanţe arată că, odată cu transferul contribuţiilor doar în sarcina angajaţilor, salariile românilor vor scădea, în medie cu 22 la sută. Şi asta pentru că statul român nu poate obliga patronii să modifice nivelurile salariilor, contractele de muncă fiind înţelegeri private. 

"În sectorul public acest lucru este relativ simplu de pus în practică, respectiv prin modificarea legislaţiei salarizării. În sectorul privat, nu există în acest moment niciun mecanism prin care angajatorii privaţi pot fi obligaţi să majoreze salariile brute prin includerea contribuţiilor de asigurări sociale plătite până acum", declară Ionuţ Simion, de la PWC România. 

Guvernanţii se apără şi spun, însă, că în urma unei astfel de măsuri, niciun venit nu va scădea. Mai ales că nivelul contribuţiilor sociale va scădea cu peste patru procente. 

"Având în vedere și scăderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat." se arată într-un comunicat al ministerului Finanţelor. 

"Pe calculul pe care l-am făcut, dacă angajatorul nu mai pune niciun leu în plus, netul creşte cu 17 la sută. Garantaţi că angajaţii nu o să se trezească cu salariile scăzute? 
Doar dacă angajatorul le taie salariile", anunţă Lia Olguţa Vasilescu.

Anunţul Executivului de schimbare a modului de calcul a contibuţiilor sociale vine la doar 2 zile după ce premierul Mihai Tudose dădea asigurări că sistemul de salarizare nu va suferi nicio modificare.