În plină criză a forţei de muncă, un job la o fermă poate aduce un salariu de mii de euro. Şi nu vorbim doar despre manageri sau ingineri. Patronii oferă salarii bune şi pentru simpla muncă a câmpului. Totuşi, unul din doi muncitori încă alege calea străinătăţii. Iar elevii abia acum descoperă beneficiile carierei pe care le-o oferă un liceu sau o facultate cu profil agronomic.

Un elev în clasa a 11-a la liceul agricol din Brăneşti se pregăteşte să devină tehnician veterinar. A auzit că, în ţara noastră, doctorii de animale sunt tot mai căutaţi şi mai bine plătiţi. 

Articolul continua dupa recomandari

Mie îmi plac animalele foarte mult, de asta şi fac chestia asta, spune Nicuşor.

I-ar plăcea să muncească în ţara lui, dar puţini gândesc aşa. 9 tineri români iau drumul străinătăţii în fiecare oră, arată noile statistici. 

NICUŞOR, elev:
E prea mare tentaţia pentru că părinţii, bunicii le spun chestia asta: Duceţi-vă afară că e mai bine! Sunt foarte mulţi tineri care pleacă atraşi de bani.

Dar bani se pot face şi la noi: un tehnician veterinar poate să ajungă şi la un venit de 3000 de euro pe lună. Tiberiu lucrează deja în domeniu, după ce a terminat liceul agricol, şi se declară extrem de mulţumit.

TIBERIU, medic veterinar:
E un domeniu de viitor pentru că sunt multe posibilităţi în medicina zootehnică, în medicina veterinară, adică nu trebuie să lucrezi doar într-un cabinet sau să dai cu sapa pe câmp sau să stai în tractor. Poţi să lucrezi şi la birou, si la control şi într-o farmacie.

Liceele cu profil agricol au început, destul de timid, să capete din nou interes şi la noi în ţară.

Un ONG din România a lansat campania "Să fii agricultor e mai tare decât crezi!" prin care vrea să schimbe mentalitatea tinerilor în ceea ce priveşte agricultura. Un liceu agricol oferă posibilitatea de dezvoltare pentru 15 meserii printre care şi cea de apicultor, brutar, horticultor sau viticultor. Salariile nu sunt deloc mici. Un şofer de tractor poate câştiga între 1500 şi 2000 de euro, iar un şef de fermă - aproape dublu.

Ţara noastră se confruntă cu o criză majoră de specialişti. Spre exemplu, în cazul fermierilor, 97% dintre angajaţi nu au instruire în domeniu.