Roşiile româneşti, dulci şi aromate, ajung hrană pentru animale. Este situaţia disperată în care au ajuns agricultorii din sudul ţării care au muncit luni de zile, au investit banii lor şi ai statului, iar acum se văd obligaţi să-şi arunce producţia.

Pe câmp, amestecată cu gunoaiele. Aici a ajuns producţia de roşii a fermierilor din judeţul Dolj şi, odată cu ea, miile de euro investite în solarii. Deşi legumele arată impectabil, nu are cine să le cumpere. 

Articolul continua dupa recomandari

Ilie Marceleanu-fermier:
Am fost nevoiţi să aruncăm pentru că ne ducem astăzi la piaţă şi nu le dăm. Şi a doua zi trebuie, neaparat, să trecem prin ele că se strică. 

Pe solariu, bărbatul are şi acum un afiş mare, cu programul de susţinere a producţie de tomate româneşti. E tot ce a mai rămas din promisiunile venite de la stat. 

În timp ce, la oraş, românii cumpără roşii fără gust aduse din Turcia sau Polonia, cele autohtone ajung hrană pentru găini.

Disperaţi să vândă, totuşi, ceva, agricultorii au lăsat preţul atât de mult, încât au ajuns să le dea aproape pe nimic. Se vând şi cu 20 de bani kilogramul. 

Petrica Goge-fermier Desa-Dolj:
Păi suntem nevoiţi, pe de o parte, că ne trebuie şi bani. Muncim, avem datorii la substanţe, la ăştia. Trebuie să le plătim! Stăm, stăm pe piaţă până o dăm la samsari, pe nimic.   

În jur de 1.200 de fermieri din zona de sud a ţării au fost încurajaţi să investească în producţia de roşii, prin subvenţiile de 3.000 de euro oferite de ministerul Agriculturii. Autorităţile nu au luat însă în calcul şi faptul că oamenii nu au o piaţă de desfacere suficient de mare. Contactaţi de reporterii Observator, oficialii de la agricultură au spus că acum află, pentru prima dată, de această situaţie. Începând de mâine vor face şi verificări pe teren. Şi vor reveni cu explicaţii.