Românii au prins gustul vacanţelor, al reducerilor mari de la început de an, dar şi al circuitelor turistice. Sunt veştile care vin dinspre agenţiile de turism, într-o perioadă în care se întrec în oferte. Înscrierile timpurii au de trei ori mai mult succes în acest an faţă de anul trecut. Iar cei care cumpără pachetele par să fi uitat de leneveala la plajă - preferă plimbările lungi, vizitele la muzee şi excursiile cu ghid din cadrul circuitelor turistice. Când vine vorba, totuşi, despre mare, Turcia şi Grecia rămân în topul preferinţelor.

Cererea pentru pachetele de vacanţă s-a triplat în prima lună din an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Articolul continua dupa recomandari

Agenţiile raportează vânzări cu peste 50% mai mari. În top rămân tot destinaţiile ieftine.

CIPRIAN ENEA, consultant în turism: Turcia vine cu o creştere de 15-20%, Grecia se vinde foarte bine cam la nivelul anului trecut, Bulgaria vinde la fel de bine sau chiar puţin mai bine decât anul trecut.

Totuşi, spre deosebire de anul trecut, agenţii de turism au constatat o schimbare în preferinţele clienţilor. Mulţi au renunţat la concediul all inclusive, la mare, pentru unul mai activ. Circuitele sunt aşadar tot mai căutate.

CORINA ENACHE, manager de vânzări: Circuitele au înregistrat un avans spectaculos, chiar ne miram, sunt circuite în iunie, în iulie, în august care deja sunt închise, ceea ce înseamnă că lumea călătoreşte foarte mult, vrea să vadă.

De exemplu, timp de zece zile, un turist poate vizita Spania de Nord. Va fi cazat în cinci locuri diferie: două nopţi în Madrid, trei nopţi în Bilbao, o noapte în Oviedo, două nopţi în La Coruna şi o noapte în Salamanca. Va trebui să plătească aproape 1000 de euro.

CORINA ENACHE, manager de vânzări: Mai sunt circuite care înglobează un sejur şi în acelaşi timp vizite în anumite capitale, spre exemplu genul acesta de circuite le putem face undeva în Cuba, în Dominicană, deci zonele care sunt exotice.

Un circuit îţi permite să vizitezi cele mai importante obiective dintr-un anumit loc, într-un timp cât mai scurt. Însă, există şi dezavantajele călătoriei de grup. Trebuie să te adaptezi mereu şi nevoilor celorlalţi şi nu ai cum să îţi alegi singur cazarea.

Familiile trebuie să aibă în vedere că o asemenea vacanţă poate fi destul de solicitantă. Specialiştii o recomandă doar celor care au copii mai mari de 12 ani.