Românii sunt tot mai îndatoraţi. Anul trecut băncile au acordat credite de consum de peste 23 miliarde de lei, iar cererile au crescut şi în ultimele luni. Motivele pentru care români se împrumută la bănci sunt aceleaşi: investiţii în locuinţă, in vacanţe sau în alte pasiuni costisitoare.

Dobanzile practicate de cele mai mari zece banci din România variază de la 8 la suta si pot ajunge chiar si la 16 la suta. În cazul unui credit de nevoi personale 20 mii de lei, luat pe o perioada de cinci ani, cu dobanda fixa.

Articolul continua dupa recomandari

Sunt bani suficienti pentru cu care romanii pot, de pildă, sa isi renoveze locuinţa sau sa isi schimbe tot mobilierul din casa.

Românii se împrumută şi pentru nunţi, vacanţe sau alte pasiuni costisitoare. Bogdan a luat din bancă cinci mii de euro şi pentru că n-a mai avut bani să achite rata s-a trezit cu executorul judecătoresc la uşă.

Bogdan: Mi-am luat un ceas, o excursie, un aparat foto și un blitz. Rata a crescut foarte mult, a trebuit s-o opresc. Nu am plătit, am crezut un mit urban ca datoriile se prescriu, a venit executorul judecatoresc.

Tânărul ne mărturiseşte că experienţa prin care a trecut l-a făcut să fie mult mai atent cu finanţele personale.

Acesta este de altfel şi sfatul specialiştilor: înainte să ne aruncăm la un credit, fie el şi pentru o perioadă scurtă, să încercăm să punem bani deoparte.

Irina Chitu, Finzoom: Pentru ca gradul de indatorare maxim al unui credit e de 40 la suta, sa încerce sa pună deoparte cateva luni 40 la suta din venit. Sa vadă dacă pot sa economiseasca și sa plătească ratele mai târziu pt un astfel de credit.

Apoi, este foarte important să comparăm toate ofertele din piaţă.