Românii mănâncă cea mai scumpă carne de porc din Europa. Fermierii noştri vând kilogramul de carne de porc în viu cu aproape 50 la sută mai scump faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pesta porcină a făcut ravagii peste tot în lume, cererea de materie primă a crescut, la fel şi preţurile, care doboară record după record. 

Începutul de an a venit cu o scumpire exagerată la carnea de porc, ceea ce ne-a făcut fruntaşii Europei la acest capitol. 

Articolul continua dupa recomandari

Este cu 13,4% faţă de media Uniunii Europene. Faţă de Franţa cu 23,4%, faţă de Germania 8,9%, Polonia 14,3% şi Spania 19,8%. 

Abatoarele cumpără carnea de porc în viu de la porţile fermierilor la un preţ mediu de 2 euro şi 24 de cenţi. Adică 10 lei pe kilogram. Mai departe, o vând cam cu 15 lei, urmând ca, în magazine, să ajungă la un preţ mediu de 20 de lei pe kilogram. 

Cei din domeniu vin şi cu explicaţii. pesta porcină a distrus aproape toate fermele din lume, aşa că bătălia se dă acum pe o producţie tot mai mică şi tot mai scumpă. 

DANA TĂNASE, Asociația Română a Cărnii: China este un mare consumator de carne de porc. Aceasta a făcut să se efectueze importuri masive din Uniunea Europeană. Deci, la ora actuală, chinezii cumpără oricât şi de oriunde. Până şi băncile, dacă îţi deschizi un cont în valoarea de 10 mii de ioani, îţi fac cadou o frumoasă bucată de carne. 

IOAN LADOȘI, Asociația Producătorilor de Carne de Porc: Situaţia a devenit mai mult decât gravă, este disperată. Faţă de acum un an jumătate, doi - asta înseamnă un deficit de un milion şi jumătate de porci pe an, produşi în România. 

Aşa că Germania, Spania, Ungaria şi Slovenia au devenit principalele ţări din care importăm carnea de porc. 

IOAN LADOȘI, Asociația Producătorilor de Carne de Porc: Noi nu mai asigurăm ca ferme, în România, decât 40% din consumul intern. Ori în momentul în care noi mergem la spanioli, la producătorul spaniol şi spunem: vrem carne, că nu ne e destulă, ăla ce o să spună: "Sigur că da, dar ăsta e preţul". 

În ţară, fermierii se plâng că, în ciuda preţurilor mai mari, vânzările merg tot mai prost. 

GICA MINDA, crescător de porci: La o tură de, să zicem, 10-15 porci vânduţi... înainte vindeam 30, 40. Kilogramul era 7 - 8 lei. Acum este, în viu zic, ajunge şi la 12 lei, 13 lei. Dar nu se vinde, nu se vinde. Noi acum vindem la prieteni. 

Carnea de porc este cea mai căutată de români şi acoperă aproape jumătate din consumul de carne.