Cine rămâne fără curent mai multe ore din cauza unei avarii va primi despăgubiri automat, fără să ceară acest lucru. Un ordin recent al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei îi obligă pe distribuitori să le dea clienţilor bani pentru fiecare pană.

Din acest an, cei care rămân în beznă pentru că distribuitorii lor nu au reuşit să îşi repare avariile în timp util vor primi despăgubiri, fără să mai fie nevoiți să solicite acest lucru.

Articolul continua dupa recomandari

Un ordin dat de ANRE stabileşte că CG1 românii vor primi 30 de lei pentru fiecare pană de curent, astfel: dacă în muncipiile reşedinţă de judeţ întreruperea depăşeşte patru ore, şase ore în celelalte oraşe şi 12 ore în mediul rural. Dar în condiţii normale de vreme.

Dacă sunt fenomene speciale - cum am avut parte de ploaia îngheţată - consumatorii îşi primesc banii doar dacă pana de curent este mai mare de 48 de ore.

Companiile pot primi, în schimb, până la 300 de lei pentru fiecare avarie. Pe factură vor fi trecute valoarea despăgubirilor, termenul de plată şi modul de compensaţie. Pentru că banii pot fi viraţi într-un cont bancar sau pot fi scăzuţi de pe următoarea factură. Este la alegerea părţior.

Cele mai recente date arată că, în ultimii ani, românii au stat în beznă de trei ori mai mult decât europenii, în medie.