Este oficial! Şase sute de mii de români vor fi iertaţi de datoriile pe care le au la Fisc, dacă au fost împovăraţi pe nedrept. Adică, cei care au fost somaţi să plătească pentru sănătate mai mult decât câştigul lunar. Ministerul Finanţelor a anunţat şi planul pentru a ajuta un milion de români să obţină reduceri la plata acestor contribuţii. 

Sute de mii de români au plătit până acum contribuţii la sănătate în mod abuziv, recunoaşte statul roman. Este şi motivul pentru care pregăteşte o amnistie fiscală. 

Articolul continua dupa recomandari

Români obligaţi să achite de ANAF contribuţii de sute de lei la venituri de zeci de lei

Peste jumătate de milion de contribuabili ar putea fi scutiţi de la plata contribuţiei sociale de sănătate pentru veniturile pe care le-au încasat în perioada iulie 2015-decembrie 2017. Aşadar, vorbim despre venituri de peste un miliard de lei. 

Pentru venituri lunare de câteva zeci de lei, unii români au fost somaţi să plătească contribuţii de sute de lei. 

Adrian Benţa, analist fiscal: Ne referim la situaţia în care o persoană fizică a încasat, să zicem, 10 lei dobândă de la o bancă, iar pentru asta plătea contribuţie la sănătate de zeci de ori mai mare. Ne aflăm în situaţia în care dobânda pentru alocaţia elevilor, ţinută în bancă, era la nivelul câtorva bănuţi şi se datora contribuţii la sănătate

Luna aceasta ar urma să fie aprobată o Ordonanţă de Urgenţă care îi scapă pe aceşti români de datorii. 

Amnistia nu i-ar salva pe toţi românii care au plătit contribuţii abuzive

Sunt şi români care spun că, deşi au plătit contribuţii în mod abuziv la stat, nu vor beneficia de această amnistie, deoarece plafonul sub care se şterg datoriile nu trebuie să depăşească 12 salarii minime brute pe economie. 

Adrian Cuculis, avocat: La un moment dat, se punea problema în spaţiul public că, indiferent din ce pătură socială te tragi, este imposibil să nu generezi niciun fel de venit. Motiv pentru care plata acestui CASS a fost cumva forţată, obligaţi contribuabilii să plătească CASS-ul la venitul minim pe economie

Guvernul va prelungi şi termenul pentru plata anticipată a contribuţiilor sociale la sănătate pentru cei care au primit decizii de impunere de la ANAF încă din luna martie.

Ei vor beneficia de o reducere de 10% din suma datorată dacă, în loc de 120 de zile, achită în 60.