Veşti proaste pentru crescătorii de animale. Numărul porcilor care vor putea fi crescuţi pentru consumul propriu nu va fi mai mare de cinci capete. Autoritatea Veterinară doreşte acest lucru începând de anul viitor când va lua sfârşit marea sacrificare a animalelor infestate cu pestă porcină.

Deocamdata sunt discutii intre oficialii ministerului Agriculturii si fermeri. Nu s-a ajuns inca la o concluzie. Potrivit unor surse, este luata in calcul si varianta ca romanii sa poata creste cel mult doua animale, pentru consum propriu. Altfel, cei care vor sa aiba mai multi porci in gospodarie ar putea sa plateasca o taxa, la fel ca in cazul fermelor. 

Articolul continua dupa recomandari

De cand a izbucnit epidemia de pesta porcina in Romania,  veterinarii au descoperit trei milioane de porci nedeclarati. Noile reguli privind limitarea numarului de porci din gospodarii ar putea sa se aplice dupa marea sacrificare de Craciun. 

În Sântimreu din Bihor deja nu mai exista porci. Oamenii au sacrificat animalele inainte de vizita autoritatilor.

Doar in prima jumătate a anului, ţara noastră a importat peste 140 de mii de tone de carne de porc. Cu aproape 30 de mii de tone mai mult decat aceeasi perioadă a anului precedent. Şi cum o vestea proastă nu vine niciodată singură, comercianţii se pregătesc deja să crească preţul cărnii pe care o vom cumpăra de Crăciun. 

În Polonia, ţară care a reuşit să ţină sub control pesta porcină, oamenii primesc 35 de euro pe lună pentru fiecare animal la care renunţă de buna voie. Aceeasi masura este discutata si la noi.