Veste bună pentru românii care au datorii la stat. ANAF nu va mai putea pune poprire pe toate conturile dacă restanţa poate fi recuperată dintr-unul singur. Mai mult, după ce banii sunt recuperaţi de stat, poprirea se va ridica automat, fără să mai fie nevoie de drumuri între Fisc şi bancă. Schimbările sunt bune, spun specialiştii în executare silită, însă sistemul mai are mult până la o reformă adevărată. 

Este vestea care a picat ca un trăsnet pentru Cezar, la finalul lui 2018. Potrivit ANAF, bărbatul a câştigat aproape nouă sute de mii de lei din diverse activităţi, bani pentru care nu şi-a plătit taxele şi impozitele. În timp ce Fiscul îl vede ca un prosper om de afaceri, bărbatul spune că ani de zile şi-a dus traiul de pe o zi pe alta.

Articolul continua dupa recomandari

”Am luat 50 de lei la zi şi nu toate zilele, muncind ca sofer, azi cu un nene, mâine cu un nene. Poimaine poate nu am gasit pe nimeni si am mers la sapat de santuri sau la vie”, declară Cezar.

În realitate, spune Cezar, o firmă de colectare a fierului vechi pentru care a lucrat la un moment dat s-a folosit de datele lui personale. Însă până vor clarifica judecătorii această situaţie, omul e bun de plată. Lunar, ANAF îi reţine 220 de lei din salariul pe care îl încasează. În acest ritm, datoria se va stinge peste. 335 de ani. Este doar una dintre miile de situaţii absurde. În cele mai întâlnite cazuri, Fiscul blochează toate conturile unui datornic pentru o restanţă de câţiva lei.

ADRIAN CUCULIS, avocat: Daca legislatia s-ar modifica, prin infiintarea popririi, daca sunt suficienti bani intr-un anumit cont. Se extrag sumele de bani iar ulterior contul se deblocheaza automat.

Este prima mare schimbare pe care ANAF o face pentru romani. Softul pentru ridicarea automată a popririlor a fost finalizat. Iar săptămâna viitoare, va fi adoptată o ordonanţă pentru modificarea codului de procedură fiscală.

Anul trecut a fost fără doar şi poate anul popririlor în România şi asta pentru că doar în primul trimestru din 2019, ANAF a încasat prin aceste modalităţi aproape 3 miliarde de lei.

ADRIAN CUCULIS, avocat: Nu a scăpat absolut nimeni, chit că era sub plafon sau peste plafon. Cu toţii am avut popriri pe conturi şi am observat că mai ales l finalul anului 2019, au început să apară popririle mai ales în preajma sărbătorilor, tocmai când oamenii de pregăteau de Crăciun.

Până anul trecut, ANAF putea pune poprire chiar dacă datoria era de 10 lei. Apoi, datornicul trebuia să meargă personal la direcţia de finante să ridice dovada că şi-a stins datoria. Cu ea se prezenta la bancă pentru a demonstra că nu mai are nimic de plată la stat. intra carton Deşi Fiscul a mărit plafoanele pentru care se poate institui poprirea, sute de români au reclamat că s-au trezit cu conturile blocate pentru sume cu mult sub plafon. Potrivit legii, poprirea pe salariu nu poate fi mai mare de o treime din veniturile înregistrate.