O sculptură din bronz a lui Constantin Brâncuşi a fost vândută luni la New York, în cadrul unei vânzări organizată de casa de licitaţi Christie's, cu suma de 57,3 milioane de dolari, un record pentru artistul român.

'Muză adormită', un cap de femeie de 26 de cm lungime care este culcat pe o parte a fost turnat în bronz în 1913 după un model creat în 1909-1910.

Articolul continua dupa recomandari

Precedentul record al artistului, de 29,1 milioane de euro (37,2 milioane de dolari la vremea aceea) data din februarie 2009, cu ocazia scoaterii la vânzare a colecţiei deţinute de Yves Saint-Laurent şi Pierre Bergé.

Lucrarea era însă diferită fiind vorba de o statuetă din lemn de stejar intitulată 'Madame L.R. (Portrait de madame L.R.)'. Preţul obţinut luni este net superior celui estimat de Christie's, care era de între 25 - 35 de milioane de dolari.

Lucrările lui Brâncuşi (1876-1957) au devenit foarte rare la o licitaţie, astfel încât vânzarea de luni a fost un eveniment. Ea a marcat debutul săptămânii licitaţiilor de primăvară de la New York, în cadrul căreia au fost propuse opere impresioniste, moderne şi contemporane.

În afară de Brâncuşi, luni seară a fost propus şi un tablou al lui Pablo Picasso, 'Femme assise, robe bleue' (1939), la preţul de începere de 45 milioane de dolari.

În total, 43 de loturi au fost vândute pentru suma de 289 de milioane de dolari.