În cea mai gravă criză din agricultură, din Europa ultimilor 40 de ani, riscăm să mâncăm legume mai scumpe, aduse de la mii de kilometri. Ploile au distrus culturi întregi în România. Rădăcinile plantelor au putrezit sub ape, aşa că oamenii se plâng că nu vor mai avea ce să culeagă. Cele mai mari probleme sunt la roşii, mazăre, cartofi şi varză.

În comuna Vidra, de lângă Bucureşti, ploile au făcut ravagii chiar şi în solarii. La această dată, roşiile ar fi trebuit să fie numai bune de mâncat. Însă, din cauza precipitaţiilor, rădăcinile plantelor au putrezit. 

Articolul continua dupa recomandari

ANICA FLĂMÂNZEANU, agricultor:
Niciodată chiar atât de multe ploi. Niciodată! Se mai poate salva ceva de aici? Nu, nimic. Ce să se salveze, că rădăcina a putrezit. Altceva nu putem să punem că e târziu. Ce să mai pun eu la ora asta, în august?

Şi în judeţul Dâmboviţa, câmpurile au fost inundate. Această femeie a pierdut întreaga producţie de varză din cauza ploilor. 

În timp ce ploile inundau România, seceta pârjolea pământul în Franța, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, dar și Ungaria sau Polonia. Ar putea fi cel mai greu an agricol din ultimii 40, potrivit Asociației Europene a Procesatorilor de Fructe și Legume. Aşa că şi marfa din import va fi scumpă la vedere în această toamnă. 

De la începutul anului şi până în mai, am importat peste 400.000 de tone de legume. 36 de mii de tone au fost produse congelate - un segment grav afectat acum de secetă. 

LAURENŢIU BACIU, preşedinte LAPAR:
Cred că va fi un gol pe piaţă. Acel gol, din păcate, se va completa doar cu preţuri şi nicidecum cu marfă.

Specialiştii din industrie estimează că, la toamnă, legumele vor fi mai scumpe cu până la 10 procente.