Mediul de afaceri vorbeşte despre despre criza forţei de muncă, inflaţia în creştere, deprecierea monedei naţionale şi extinderea blocajului financiar. Haideţi să discutăm despre ele pe rând.

Avem statistici. Cea mai apăsătoare problemă pare să fie totuşi cea de pe piaţa muncii. Mai cu seamă pentru că importul de muncitori străini nu a reușit să compenseze nici 10% din necesar, arată o analiză Frames.

Articolul continua dupa recomandari

Iar situaţia este indicată de peste 60% dintre firmele intervievate. Apoi, mai bine de 50 la sută dintre respondenţi vorbesc despre accentuarea blocajului financiar, 49% - despre creşterea inflaţiei, iar 36% s-au arătat îngrijoraţi de o potenţială evoluţie negativă a cursului de schimb.

Pentru acest an, cei mai mulți investitori anticipează un curs oficial în jurul nivelului de 4,85 lei/euro. Sunt însă aşteptări încă şi mai pesimiste. 21% dintre cei chestionaţi se aşteaptă ca euro să evolueze în intervalul 4,85-4,9 lei şi doar 11% văd cursul sub 4,85 lei/euro.

Şi ştim bine că deprecierea monedei naţionale se traduce în scumpiri: mâncare mai scumpă, facturi mai mai mari, carburanţi mai scumpi. Per ansamblu, ne afectează nivelul de trai.