Au apărut primele comenzi pentru mielul de Paşte. Iar ciobanii îşi fac deja calcule. Speră să vândă mielul în viu cu 13 lei kilogramul, iar carcasa - cu 25 de lei. Preţurile sunt aproape duble faţă de cele practicate de comercianţi acum, cu trei luni înainte de sărbătorile pascale. Pe Internet, găsim miei chiar şi cu 7 lei kilogramul.

În comuna Gherghiţa, din judeţul Prahova, Nicolae Iuga are o stână cu aproape 300 de oi. Ciobanul este maramureşean, dar s-a mutat în Muntenia anul trecut, cu speranţa că aici va putea să vândă mai multe animale.

Articolul continua dupa recomandari

Bărbatul se plânge că s-a lovit de samsari, care cumpără animale de la crescători şi le vând în pieţe la suprapreţ. 

NICOLAE IUGA, cioban: Ei oricum câştigă 3-4 lei la kilogram. Pun de la an la an, nu las portofelul gol, că nu te întinzi mai mult decât e cojocul ăsta, dacă scot picioarele, îngheaţă!

De Paşte, ciobanul va vinde mielul în viu cu 12-13 lei pe kilogram, la fel ca anul trecut. Asta, ca să îşi poată acoperi cheltuielile de peste an. Mielul sacrificat direct la stână va costa aproape dublu.

NICOLAE IUGA, cioban: Socotim cât porumb mănâncă oile la an, munca noastră n-o mai socotim, că tot trebuie să lucri ceva, dar de la noi tăiat ar putea pleca la 23-25.

Asta înseamnă că, în magazine, mielul românesc va ajunge la aproximativ 28 de lei kilogramul.

Ciobanilor le fac, însă, concurenţă vânzătorii de pe Internet. Pe site-urile de anunţuri, cu trei luni înainte de Paşte, se vând cei mai ieftini miei. În viu, costă şapte lei kilogramul. Adică la jumătate faţă de preţurile estimate pentru sărbătorile pascale. 

Acum, pe Internet, mielul în viu se vinde cel mai ieftin în Maramureş, cu 7-8 lei kilogramul. În Ialomiţa, costă 10 lei, iar, în Sibiu, se vinde cu 15 lei kilogramul. Anul acesta, Paştele ortodox se sărbătoreşte pe 28 aprilie. Până atunci, ciobanii speră că mieii vor ajunge la 25 de kilograme. Şi că vom avea mai puţine importuri. În 2017, a fost importată carne de oaie de 3,5 milioane de euro, inclusiv din Noua Zeelandă.