Programul Prima Casă 2018 a fost anunţat de Guvernul României. Va avea mai puţini bani în acest an, dar o dobândă mai mică și condiții mai stricte.

Prima Casă 2018 a primit undă verde într-o şedinţă a guvernului din 10 ianuarie. Executivul a stabilit atunci plafonul pentru garanţii şi marja maximă de dobândă. Programul din acest an păstrează condițiile generale pentru solicitanții de credit, însă adaugă și noi condiții.

Articolul continua dupa recomandari

Condiții generale ale Programului Prima Casă 2018

Condițiile generale ale Programului Prima Casă au fost stabilite prin Hotărârea Guvernului H.G. nr. 717/2009. Solicitantul creditului trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

  • Solicitantul creditului Prima Casă 2018 nu trebuie să dețină în proprietate exclusivă (sau, după caz, împreună cu soțul/soția) nicio locuință. Excepție fac locuințele cu o suprafață mai mică de 50 de metri pătrați, obținute prin orice altă modalitate decât prin Programul Prima Casă.
  • Locuința pe care solicitantul vrea să o cumpere prin programul Prima Casă 2018 trebuie să se încadreze într-una dintre clasele A, B sau C de eficiență energetică.
  • Solicitantul creditului trebuie să îndeplinească toate condițiile specifice prevăzute de normele interne de creditare ale finanțatorilor (băncilor).
  • Solicitantul are un avans de cel puțin 5% din prețul de cumpărare a locuinței
  • Solicitantul creditului se obilgă să nu înstrăineze locuința cumpărată prin Programul Prima Casă 2018 în primii 5 ani de la data dobândirii
  • Solicitantul se obigă, de asemenea, să asigure locuința achiziționată din finanțarea garantată împotriva tuturor riscurilor

Condiţii specifice pentru Programul Prima Casă 2018

Hotărârea adoptată de Guvern în 10 ianuarie modifică şi completează H.G. nr. 717/2009, privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima Casă. Astfel, programul din acest an vine și cu o serie de condiții specifice.

Prima Casă 2018 vine cu condiții mai stricte

Oficial însă, aceste condiţii noi de aplicare la Programul Prima Casă 2018 nu sunt bine precizate încă. Surse guvernamentale au spus însă că, pentru acest an, vor fi condiţii mai restrictive. Ministerul Finanţelor vrea să modifice regulile de garantare a creditelor şi să introducă anumite criterii legate de venituri. 

Astfel, va exista o analiză în detaliu a dosarelor, mai ales că sunt fonduri mai mici. Ca una dintre condiţii, Programul Prima Casă 2018 va fi destinat doar românilor cu anumite venituri.

Astfel, cei care au venituri mai mari de 4 sau 5 mii de lei nu vor mai putea avea acces la credite prin acest program.

Condiţii vor fi şi pentru bănci: fondurile vor fi alocate cu predilecţie băncilor care acordă şi credite ipotecare standard.

Plafonul alocat garanţiilor la Prima Casă 2018

Potrivit Hotărârii de Guvern aprobate în ianuarie, plafonul alocat garanţiilor care pot fi emise în acest an în cadrul Programului Prima Casă 2018 totalizează 2 miliarde de lei. Este cu 20% mai mic faţă de plafonul din 2017.

O altă schimbare importantă o reprezintă eliminarea utilizării valorii de reîntregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garanții. Guvernul a luat această decizie pentru a nu pune la dispoziția finanțatorilor participanți în program și a altor limite suplimentare față de plafonul de 2 miliarde lei alocat programului Prima casă 2018.

Dobânda în Programul Prima Casă 2018

Marja maximă de dobândă la Prima Casă 2018 este redusă de la 2,50% la 2%, în scopul uniformizării nivelului costurilor totale ale tuturor categoriilor de finanțări care pot fi acordate în cadrul programului. Măsura este una dintre principalele schimbări pentru programul din acest an. 

Decizia de reducere a marjei maxime de dobândă de la 2,50% la 2% a fost luată pentru corelarea prevederilor privind costul total al finanțărilor garantate pentru achiziția de locuințe cu cea pentru construcția de locuințe. S-a urmărit astfel evitarea oricărei discriminare în acest sens, a transmis Guvernul.

Băncile şi Prima Casă 2018

În ceea ce priveşte realocarea către finanțatori a rezervei rămase nealocate din plafonul anual, Guvernul a decis ca aceasta să se facă în funcţie de ponderea garanțiilor acordate de la începutul anului de referință de către fiecare finanțator participant în program.

În termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ aprobat de Guvern, finanțatorii au obligația să transmită Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii S.A. - IFN (FNGCIMM) și Ministerul Finanțelor Publice nivelul costurilor totale pe care le aplică finanțărilor garantate pentru construcția de locuințe.

Informaţii generale despre Programul Prima Casă

Obiectivele și liniile directoare pentru programul "Prima casă", precum și nivelul plafonului de garantare pentru perioada 2017-2021 au fost stabilite printr-un Memorandum aprobat de Guvern la 29 noiembrie 2016.

De la lansarea programului "Prima casă", în 2009, până la sfârșitul lunii  noiembrie 2017, au fost acordate 238.305 garanții și promisiuni de garantare, în valoare totală de 20,78 miliarde de lei.

În 2017, până la sfârșitul lunii  noiembrie, au fost acordate 23.437 garanții, în valoare totală de 2,048 mld. lei, precum și 8.910 promisiuni de garantare, în valoare totală de 1,002 miliarde de lei.