Piaţa imobiliară este în scădere, dar dezvoltatorii ţin cu ambiţie de preţuri. La început de an s-au vândut cu circa 30 la sută mai puţine locuinţe faţă de 2018, iar creditele se dau mai greu de când Banca Naţională a impus o limitare a gradului de îndatorare. Brokerii imobiliari au însă o veste bună pentru români: chiar dacă apartamentele sunt scumpe, o negociere corectă îi poate ajuta să obţină un preţ chiar şi cu 20 la sută mai mic.

Faptul că vânzările au scăzut la nivelul întregii ţări nu se vede încă şi în preţurile locuinţelor.

Articolul continua dupa recomandari

Piaţa imobiliară dă semne de slăbiciune. Faţă de ianuarie 2018, românii au cumpărat în acest an mai puţine case, terenuri şi apartamente. În Bucureşti lucrurile merg încă bine. Faţă de anul trecut s-au vândut cu aproape 400 de imobile în plus. În Ilfov la fel, cererea a crescut cu 800 de unităţi.

Pe de altă parte, scăderi semnificative de vânzări observăm în judeţul Timiş, unde s-au vândut mai puţine case şi terenuri cu 200 de unităţi. În judeţul Tulcea, au fost cumpărate 42 de imobile faţă de 185 anul trecut, o scădere foarte mare.

Scăderi semnificative pe piața imobiliară

E normal să scadă ca număr de tranzacţii, ţinând cont de tot ce s-a întâmplat în decembrie şi în ianuarie, de la reducerea gradului de îndatorare, ordonanţa 114,  căreia nu îi vedem încă efectele - Georgian Marcu, analist imobiliar

La nivel naţional, numărul vânzărilor în luna ianuarie a fost de aproximativ 30.000 de unităţi. Față de perioada similară a anului trecut este o scădere de 30%. O influenţă au şi preţurile încă extrem de ridicate care, de pildă, în Cluj-Napoca au ajuns la acelaşi nivel ca în timpul crizei.

După anunţarea taxei pe activele bancare au început să crească atât comisioanele cât şi dobânzile la credite, atât la cele de nevoi personale, cât şi la creditele ipotecare, şi să scadă dobânzile la depozite.

Românii aşteaptă şi începerea programului "Prima Casă". Se anunţă însă că va fi accesibil doar tinerilor care au cel mult 35 de ani şi câştigă maximum 3.000 de lei net.