Preţuri-record pe piaţa imobiliară! Locuinţele se vând şi cu 35% mai scump faţă de acum doi sau trei ani, arată cele mai recente date. În București, apartamentele noi s-au scumpit în ultimul an cu valori de aproximativ patru ori mai mari comparativ cu restul țării.

În ultimii ani, preţurile apartamentelor au crescut cu 30-35%, spun dezvoltatorii, dar arată şi cele mai recente rapoarte. În sudul Bucureştiului, acolo unde ar trebui să găsim cele mai ieftine locuinţe, costurile pe metrul pătrat au crescut de la 850 de euro în 2017 la 1.100 de euro acum.

Articolul continua dupa recomandari

apartament de două camere, de 50 de metri pătraţi, se vindea în 2017 la un preţ mediu care varia între 42 de mii şi 46 de mii de euro. Acum, acelaşi apartament se vinde şi cu 55 de mii de euro.

Dacă ne gândim la un duplex lângă Capitală, cu o suprafaţă construită de 100 de metri pătraţi, plus o mică bucată de teren- de la 70-75 de mii de euro, a ajuns la 100 de mii de euro.

Doar în ultimul an apartamentele vechi s-au scumpit, în medie, cu aproape 3% în București, dar cu 3,6% în restul țării. Apartamentele noi insa au inregistrat un avans de 8,6% in ultimul an în București.

În acelaşi timp şi salariul minim pe economie a crescut in ultimii ani. Daca in 2008 era de 540 lei, de la 1 ianuarie a ajuns la 2.080 lei.

Ministerul Finantelor Publice vrea sa modifice programul 'Prima casa' si pregateste un nou proiect legislativ in acest sens. Doar cei cu venituri mici vor mai putea lua un astfel de împrumut. Opţiunile cumpărătorilor vor fi însă limitate, doar garsoniere sau apartamente mici pentru a se încadra în suma garantată de stat - 70 de mii de euro.