Epidemia de pestă porcină aruncă în aer preţul cărnii de porc. Procesatorii anunţă scumpiri şi de 25% în perioada următoare. Deja în Uniunea Europeană, mai exact în ţările din care aducem cele mai mari cantităţi de carne sunt creşteri de aproape 20%.

Reprezentanţii industriei alimentare spun că imediat după Paşte produsele procesate se vor scumpi cu zece la sută. Dar asta într-o primă fază, pentru că apoi creşterile de preţuri vor ajunge şi la 25%.

Articolul continua dupa recomandari

Vorbim atât de carnea proaspătă, cât şi de preparatele din carne, cum ar fi mezelurile. Cele mai recente date arată că ţara noastră a importat anul trecut peste 300 de mii de tone de carne de porc, adică peste 50% din toate produsele pe care le vedeţi la raft, în pieţe şi magazine.

Cele mai mari cantităţi sunt aduse din Spania, Germania şi Olanda, arată datele celor din industrie.

Dacă vă întrebaţi de ce avem parte de acest val de scumpiri, răspunsul e simplu: pesta porcină a afectat toţi crescătorii, aşa că suntem nevoiţi să importăm masiv şi, dacă nu era suficient, importăm la preţuri mai mari pentru că ţările europene exportă masiv în China - o ţară afectată şi ea de epidemie, aşa că bătălia este mare în acest moment.