Vremea capricioasă din ultima perioada întârzie producţia de roşii româneşti! Chiar dacă primele tomate au apărut deja în pieţe, de la producătorii care au investit masiv în încălzire, majoritatea fermierilor vor culege prima recoltă abia la finalul lunii. În cele mai multe sere, roşiile sunt încă gogonele.

Verzi ca gogonelele. Aşa arată roşiile în majoritatea serelor din Vidra-Vărăşti. Pentru că noaptea temperaturile scad sub zece grade Celsius iar fermierii nu au mai băgat bani în încălzire, anul acesta roşiile vor ajunge în pieţe cu două săptămâni mai târziu.

Articolul continua dupa recomandari

SORIN CRISTEA, legumicultor: Vremea este rece pentru perioada asta şi merg greu toate plantele pe care le-am pus, roşii, ardei, vânătă - merg greu. În încălzire am investit mai puţin

Ministerul Agriculturii le-a dat fermierilor un răgaz la vânzare de două săptămâni pentru a nu pierde subvenţiile de 3.000 de euro.

VLAD GHEORGHE, legumicultor: Nu a ajuns la coacere pentru nu poate nimeni să impulsioneze sau să găbească ritmul de creştere al unei plate decât dacă intervine asupra ei. Astăzi când discutăm avem temperaturi de 7-8 grade în cursul nopţii, iar la tomate trebuia să fie o medie de 15 grade ceea ce nu a fost posibil.

În pieţele din Capitală primele roşii au apărut deja, dar încă sunt considerate trufandale. Costă 15 lei kilogramul. Producătorii spun că le-au plantat încă din februarie şi au investit masiv în căldură.

Chiar dacă tomatele româneşti sunt cu aproape cinci lei mai scumpe decât cele din import, mulţi români le preferă.

Deşi este al treilea an în care se acordă subvenţiii pentru cultivarea roşiilor în sere şi solarii, importurile de tomate au continuat să crească în ultimii ani.

Ministrul Agriculturii dă asigurări că situaţia se va schimba.

PETRE DAEA, Ministrul Agriculturii: Ploaia face bine ţării. Rău e unde apare grindina, dar apa e necesară pentru ţară.

Anul trecut, România a importat roşii de aproape 91 mil. euro, cu 6% mai mult faţă de anul precedent.