Epidemia de pestă porcină din România este cea mai mare catastrofă biologică din istorie. Este declaraţia decanului de la Facultatea de Medicină Veterinară, care a coordonat celula de criză din timpul epidemiei de gripă aviară, din urmă cu 13 ani.

Ca un fulger i-a lovit pe ţăranii români epidemia de pestă porcină, care a cuprins mai multe sate din România. Zeci de mii de porci au fost ucişi în zonele afectate, dar virusul înaintează spre localităţile vecine, cu o viteză uimitoare. Aproape în fiecare oră izbucneşte un focar nou.

Articolul continua dupa recomandari

GABRIEL PREDOI, decanul Facultăţii de Medicină Veterinară:

Romania este lovita de cel mai mare cataclism biologic din istoria ei.

DRAGOŞ FRUMOSU, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară:

Fenomenul pare sa fie mai extins. Pare sa fi cuprins si judete spre zona de Moldova.

Oficial, sunt 545 de focare în 97 de localităţi din opt judeţe. Pe afacerile fermierilor se pune lacăt.

Autorităţile abia stabilesc strategii. Ar fi trebuit să prevină răspândirea virusului încă de anul trecut, când au apărut primele focare. Atunci, Comisia Europeană le-a avertizat că nu au făcut nimic pentru a opri migraţia porcilor mistreţi din zona Deltei Dunării, care au adus virusul de peste graniţe. Alte ţări au ridicat la frontiere garduri de protecţie.

GERONIMO BRĂNESCU, preşedinte ANSVSA:

Noi am facut presiunile legale. In ceea ce priveste vanatoarea selectiva, inteeg ca au fost unele dificultati.

GABRIEL PREDOI, decanul Facultăţii de Medicină Veterinară:

A reduce populatia de mistreti in zonele in care evolueaza pesta poscina africana, iertati-ma, inseamna inconstienta din punct de vedere menegerial. Se poate face in celallate zone, dar cu mult discernamant.

DRAGOŞ FRUMOSU, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară:

In 2016, Guvernul a dat o hotarare cu un plan de masuri, considerand Delta Dunarii cel mai mare pericol pentru pesta porcina si nu s-a facut nimic.

Mai mult, autorităţile ar fi acţionat doar în interiorul zonelor de focar. În exterior, s-ar fi limitat doar la filtre de poliţie şi la împrăştierea de soluţii dezinfectante pe drumuri.

GABRIEL PREDOI, decanul Facultăţii de Medicină Veterinară:

Masurile de limitare a unui focar nu inseamna ca facem dezinfectie numai pe drumurile europene, judetene sau locale. Eu o vad o probema de siguranta si securitate nationala.

Oamenilor li s-au promis depăgubiri, încă banii nu vor acoperi şi pierderile pe care le va suferi economia naţională. Acum importăm aproape 60 la sută din consumul intern de carne de porc.

DRAGOŞ FRUMOSU, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară:

O sa ajungem sa importam 80 la suta din carnea de porc, situatie in care zootehnia e distruisa, iar daca continua, ganditi-va ca 4-5 ani, in judetele respective nu mai ai voie sa cresti porci.

Fără producţie internă, preţurile ar putea exploda. În plus, ţările europeene ar putea să sisteze importurile de carne de poc din România, în următorii patru ani.

Pagubele pe termen scurt ar putea fi de sute de mii de euro. Pe termen lung, vor depăşi un miliard.