Legumele congelate ne pot îmbolnăvi şi dacă nu vin contaminate de la producător. În unele magazine, legumele vrac sunt ţinute în frigidere murdare, pline de bacterii. Filmaţi cu o cameră ascunsă de reporterii Observator, angajaţii recunosc că nu au timp să curăţe lăzile frigorifice prea des. Medicii trag şi ei un semnal de alarmă.

Frigidere pline de praf, legume aruncate la întâmplare, pe fundul lăzii frigorifice, fără niciun fel de protecţie - pentru că se vând vărsate, fără ambalaj.

Articolul continua dupa recomandari

Congelatoare curăţate o dată pe săptămână

Bacteriile pot fi la orice pas, dar angajatele supermarketului au o scuză. 

"Este colega singură. După-amiază vin două. Acum, de dimineaţă nu a putut să facă", spune o angajată.

Nu e un caz singular. Mergem într-un alt supermarket, să vedem dacă aici frigiderele în care stau legumele congelate sunt curăţate mai des. Nici vorbă! Ne-o confirmă chiar vânzătoarele. 

"Săptămânal se curăţă. Nu poţi să le cureţi, îşi dai seama că nu ai cum în fiecare zi", explică o angajată.

Reporter: "Aţi mai cumpăra după ce aţi văzut imaginile acestea?"

"Nu, cu certitudine nu. Nici congelate nu mai iau, în pungă", este răspunsul.

Pericolul bacteriilor din congelatoarele necurăţate

Dincolo de aceste neajunsuri, unii clienţi răspândesc şi ei bacterii atunci când ating produsele cu mâna şi apoi le pun la loc. 

"Şansa de a avea o contaminare cu anumite bacterii, putem să vorbim de la Salmonella, de la Listeria de care am vorbit mai de curând. Sunt multe bacterii care pot da diverse forme", spune medicul Adrian Marinescu.

Bacilul Lysteria a declanşat un adevărat scandal internaţional. E alertă în Europa, după ce porumb importat în mai multe ţări de la o firmă din Ungaria ar fi provocat moartea a nouă oameni şi îmbolnăvirea a alţi aproape 50.

Infecţia rară poate duce la meningită, encefalită şi pneumonii, iar în cazul femeilor însărcinate poate provoca naşterea prematură sau îmbolnăvirea fătului. 

"Putem să avem o simptomatologie după o oră, numită ploaia de vară. Sau simptomele pot să apară mai târziu, după câteva zile. În momentul în care vom ajunge la medic putem să facem o legătură", declară medicul Adrian Marinescu.

Şi în România, cinci lanţuri de magazine şi un distribuitor au retras mai multe tipuri de legume congelate din magazine. Nu vorbim doar despre porumb, ci şi mazăre, fasole păstăi sau amestecuri de legume.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a prelevat probe, iar rezultatele sunt aşteptate. Până să ne îmbolnăvească marfa din Ungaria, însă, mizeria din magazine ne poate umple şi ea de boli. Salmonella provoacă greaţă, vărsături, dureri abdominale şi chiar febră. 

Riscul cel mai mare de infectare este în rândul vârstnicilor, al femeilor însărcinate, al nou-născuţilor şi al adulţilor cu un sistem imunitar slăbit.