Pensiile românilor vor fi afectate de caracterul opţional al pilonului 2! O spun administratorii de pensii private, care trag un semnal de alarmă şi spun că procentul din contribuţie trebuie să crească pentru fiecare român în parte, nu să scadă.

Viitoarele pensii ale actualilor angajaţi pot fi mai mici, dacă pilonul doi va fi opţional, susţin administratorii de pensii private, primii loviţi de deciziile guvernului din următoarele luni. 

Articolul continua dupa recomandari

Din 2016, contribuţia la Pilonul II trebuia să fie 6%. Ea este acum 3,75%. Motiv pentru care viitorii pensionari ar putea da statul în judecată, pentru a primi diferenţa de bani.

Oricum, opoziţia pregăteşte două sesizări la CCR. Una pentru scăderea contribuţiei, care s-a aplicat de la începutul anului, alta pentru o viitoare modificare la nivelul pilonului 2. În tot acest timp, Liviu Dragnea critică discuţiile pe acest subiect. 

Liviu Dragnea, şef PSD:
Eu respect oamenii care spun adevaruri despre lucruri concrete, nu zvonuri. Se lucreaza la Ministerul de Finante la un proiect pentru contributivitate 0 la pilonul 2, este o prostie si o minciuna.

Informaţiile neoficiale spun că guvernul va schimba complet sistemul de pensii private obligatorii din iulie. O variantă era ca în a doua jumătate a anului 2018, toţi banii care ar fi mers la pilonul doi să se ajungă tot la stat. La un salariu de 3.000 de lei, asta ar insemna că toată contribuţia de 25% se duce în întregime la bugetul public de pensii. Românii ar fi avut apoi de optat, până anul viitor, dacă să renunţe de tot la acest pilon sau să contribuie cu 1, 2 sau 3% la privat.