Premieră în România! Pilonul 2 de pensii devine, oficial, opţional. Românii pot depune deja cererile pentru a-şi retrage contribuţiile din sistemul privat. Atenţie, banii strânşi pot fi retraşi abia la vârsta pensionării.

După cel puţin cinci ani de contribuţii, angajaţii români vor putea, pentru prima dată, să ceară încetarea plăţii către Pilonul 2, cel privat şi să contribuie exclusiv la pensia de stat. Important de subliniat este însă faptul că, odată ce optaţi pentru această variantă, nu vă veţi mai putea răzgândi, să vă întoarceţi la Pilonul privat.

Articolul continua dupa recomandari

În prezent, 25% din salariu reprezintă contribuţia noastră pentru pensie, iar 3,75 la sută din aceşti bani merg către Pilonul 2.

Practic, guvernanţii spun că de acum vom contribui la fel, doar că putem opta ca acest 3,75 la sută să meargă la pensia publică, cu argumentul că vom primi mai mulţi bani la vârsta pensionării. Incert, spun însă analiştii, care aduc aminte că punctul de pensie poate fi modificat de către cei aflaţi la guvernare. Peste şapte milioane de români contribuie în prezent la pilonul 2 de pensii pe care statul îl transformă acum într-unul opţional.