Mediul de afaceri va suferi mutaţii o dată cu pandemia. Doar în UE, peste 36 de milioane de locuri de muncă depind de exporturile în afara spaţiului comunitar.  Cine se va adapta la noua realitate, va avea de câştigat chiar şi pe timp de criză.

Pandemia de coronavirus a paralizat schimburile comerciale. În Uniunea Europeană, peste 36 de milioane de locuri de muncă depind de exporturile în afara spaţiului comunitar. Fiecare miliard de euro provenit din exporturi susține peste 13.000 de locuri de muncă, inclusiv în România.

Articolul continua dupa recomandari

Iancu Guda, analist economic: Dacă nu sunt luate măsuri financiare de sprijin pentru mediul de afaceri foate puternice ne putem astepta ca aceasta criza sa devina una financiară și să se propage pe mai mulți ani.

Valentina Saygo, expert contabil: Foarte, foarte multe lucruri se vor schimba de acum încolo. Probabil că vom supraveţui cei care suntem flexibili şi adaptabili, acolo unde se poate. Cei care vom reuşi să ne securizăm afacerile pe perioada de situaţie de urgenţă.

Adică, firmele care pot funcționa şi de la distanță.

Mircea Gheorghe, bucătar: La început au scăzut destul de mult vânzările până s-au închis barurile şi cafenelele. apoi am venit cu ideea de a merge pe online. Lumea a fost foarte receptivă şi vindem foarte mult, vindem chiar mai mult decât înainte, lumea comandă şi comandă în cantităţi foarte mari.

Cele care vor trece peste criza coronavirusului sunt, în primul rând, magazinele online cu produse de strictă necesitate. Specialiştii cred că vor rezista şi firmele care oferă consultanță online și învățământul de la distanţă.

Valentina Saygo, expert contabil: Chiar şi eu chiar, ca expert contabil, nu mi-am imaginat ca voi fi nevoită, cu echipa mea, să lucrăm de acasa, fără să întoarcem fiecare bon fiscal de pe o parte pe alta. Ei, uite că se poate. Şi nevoia ne trimite acolo unde nici cu gândul nu ne imaginam în urmă cu o săptămână că vom fi.

Iancu Guda, analist economic: Se va schimba modul de lucru, oamenii vor incepe sa lucreze mai mult de acasa. Tot ce se rezuma la livrări către domiciliu, la acces la informatii sau servicii in mod online, pentru ca acestea vor fi puternic uzitate. Mă aştept să crească foarte mult activitatea de servicii din mediul online.

De altfel, cel mai mare retailer online din România a înregistrat comenzi record la categoriile alimentele de bază, produsele de curățenie și pentru echipamentele necesare lucrului de acasă.

Alexandru Niculescu, director operativ retailer online: Observăm o creştere a produselor de tip laptop, modem, accesorii, căşti pentru a facilita comunicarea la distanţă. Vânzările au crescut faţă de perioada anterioară pe diferite produse au crescut între 5 şi 10 la sută.

În toată Europa, comenzile online au crescut vertiginos.  La fel de bine merg și platformele digitale – inclusiv cele de streaming. Europenii izolați fac telemuncă și urmăresc înregistrări video acasă.