O razie de amploare a FISC-ului are loc în Portul Constanţa. În cadrul operaţiunii "Tomis", 100 de inspectori ANAF verifică mărfurile bucată cu bucată, preţ de aproape trei luni. Explicaţia e simplă -  anual, statul pierde prin Portul Constanţa aproape 4 miliarde de Euro.

Mii de containere pline cu marfă. Şi zeci de mii de file contabile vor fi analizate preţ de 3 luni. Portul Constanţa primeşte zilnic mărfuri din peste 20 de ţări. Este al doilea ca mărime în Marea Neagră, după Novorossiysk, Rusia. Anul trecut, au intrat pe aici peste 53 de milioane de tone de marfă.

Articolul continua dupa recomandari

Inspectorii fiscului vor rămâne în portul Constanţa 3 luni. Este una dintre cele mai importante acţiuni ale ANAF din ultimii cinci ani. Motivul este lesne de înţeles. Specialiştii estimează că anual statul pierde prin portul Constanţa aproape 4 miliarde de euro. 

Două mari metode de fraudare a statului sunt folosite în port. Subevaluarea mărfii fără acte în regulă şi frauda cu cereale. Operaţiunea TOMIS a creat nemulţumiri în rândul comercianţilor.

Verificările inspectorilor fiscali vizează nu doar importurile, ci şi tranzacţiile ulterioare.