O investiție de peste 300 milioane de euro, începută în 1989, nu poate intra în funcțiune pentru că nu se pot încheia formalitățile pentru despăgubiri de circa 300 de mii de euro! Trei guvernări  după 2012 nu au reușit să ducă la bun sfârșit proiectele de act normativ pentru a finanța trecerea în proprietatea statului  a suprafețelor de teren pe un coridor al acumulării  de apă al exploatării hidroenergetice  Răstolița, județul Mureș.

Lucrările propriuzise sunt terminate, hidrocentrala ar putea să fie racordată imediat sistemul de producție al Companiei Hidroelectrica, dar nu se termină de patru ani răscumpărarea unor terenuri, declară senatorul Remus Borza. Ar dura câteva minute să se semneze în sedința de guvern un HG. Hidroelectrica a finanțat  aici lucrări de 200 milioane de euro doar în ultimii ani și nu poate beneficia de puterea de 35,2 MW instalată în această hidrocenrală, a adăugat Borza.

Articolul continua dupa recomandari

Ministerul Energiei a înaintat în martie 2017 o nouă propunere de act normativ pentru a finanța expropierea terenurilor vizate. Sunt definite exact proprietarii și suprafețele,68 hectare, majoritatea aflate în proprietatea urmașilor grofilor Banffy. Aceștia au obținut în instanțe retrocedarea a 9000 hectare de pădure care se aflau în proprietatea Romsilva.

Remus Borza , anunța în 2013, când avea pozitia de administrator judiciar al Hidroelectrica, finalizarea lucrării la Răstolița și intrarea ei în funcțiune în 2014.Guvernul Ponta nu a reușit să spargă zidul de formalități pentru despăgubirea  lui Banffy Josika Imre Laszlo, principalul proprietar împroprietărit  în 2011 prin decizia definitivă a Tribunalului Tg. Mureș.Guvernul Cioloș a mai pierdut un an pentru a mări cu 7,6 la sută fondul de despăgubiri, ajuns acum, după ultimele calcule ale Guvernului Grindeanu la 1,4 milioane lei. 

Dan Constantin