Nunţile şi concediile s-ar putea scumpi în acest an. Barmanii şi ospătarii nu mai pot fi angajaţi cu ziua. Modificarea a intrat în vigoare la începutul anului, odată cu noile măsuri fiscale. Iar cei din industria turismului ameninţă că vor scumpi serviciile, dacă trebuie să facă noi angajări.

Până anul trecut, în restaurantele din hoteluri barmanii, ospătarii și bucătarii puteau fi angajaţi şi ca zilieri. De când au intrat în vigoare noile măsuri fiscale, în turism, angajatorii trebuie să le facă acte pentru minimum trei luni. Primul efect: s-ar putea scumpi nunţile şi concediile. În staţiuni, managerii de restaurant ameninţă cu scumpiri.

Articolul continua dupa recomandari

Cei din industrie cred că noile măsuri ar putea spori deficitul de forță de muncă, pentru că mulţi tineri lucrau ca zilieri în vacanțe, iar acum restaurantele nu îi mai pot angaja.

Sunt şi elevi studenţi care lucrează pe periada vacanţei, sunt persoane care vin din altă localitatea sau din alte judeţe şi angajatorul pe lângă salariu le acordă cazare şi o masă. În cazul lor acest contract este de 3 luni 4 luni maxim - Adelina Vlad, purtător de cuvânt AJOFM Constanţa

Oricum şi până acum a fost greu pentru că nu s-a găsit forţă de muncă, iar acum cu această lege o să fie din ce în ce mai greu - George Hodor, şef de sală restaurant

În momentul de față, zilieri mai pot fi angajați în agricultură, silvicultură și piscicultură. Şi doar pentru cel mult 120 de zile pe an.