Preţuri la pompă şi la raft tot mai usturătoare, un euro aproape de cinci lei şi credite mai scumpe. Sunt doar câteva dintre previziunile analiştilor pentru acest an. În plus, şi BNR a majorat prognoza de inflaţie pentru 2019 la 3 la sută. Luni, guvernatorul Mugur Isărescu a lansat şi un atac fără precedent la adresa consilierului pe probleme economice al premierului care a spus că economiştii BNR nu coboară nivelul Robor pentru că nu sunt suficient de patrioţi. 

Carburanţii, fructele, legumele, dar şi facturile la gaze şi electricitate s-ar putea scumpi cel mai mult în 2019.
 

Articolul continua dupa recomandari

Analiştii spun că leul tot mai slab şi aprecierea celorlalte monede vor goli buzunarele românilor cu venituri mici. 

RADU SOVIANI, analist economic: Este suficient să ne ducem la colţul străzii, la covrigărie, să vedem că de la 1 ianuarie covrigul de un leu a devenit un leu 50. Preţurile se majorează. După o evoluţie favorabilă şi nedatorată domnului Mugur Isărescu în ceea ce priveşte preţul carburanţilor, iar asistăm la scumpiri. 

Banca Naţională a majorat prognoza de inflaţie pentru 2019 cu 0,1 puncte procentuale, la 3%, în timp ce estimarea pentru 2020 a fost diminuată tot cu 0,1 puncte procentuale, la 3,1%. Guvernatorul Mugur Isărescu a profitat de prezentarea raporului asupra inflaţiei pentru a lansa un atac dur la adresa lui Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă. Asta după ce economiştii BNR au fost acuzaţi de lipsă de patriotism, pentru că nu au intervenit pentru a tempera evoluţia indicelui Robor. 

MUGUR ISĂRESCU, Guvernatorul BNR: Asistăm la acest atac-hai să îi spun jalnic asupra Băncii Naţionale a României, inclusiv cu invective că noi nu suntem patrioţi. O fi economistul premierului, dar nu se comportă ca un economist. Mai mult, vorbeşte în numele nostru. 

Victimele colaterale sunt însă tot românii. 

RADU SOVIANI, analist economic: Din punctul meu de vedere, dacă Banca Naţională nu face gesturi iraţionale, spre finalul anului vom avea un euro în intervalul 4,8-5 lei pentru un euro. Da! Cinci lei pentru un euro este de aşteptat.

Sunt de aşteptat şi alte majorări. Deja, la pompă, şoferii plătesc cu aproape cinci la sută mai mult pentru un plin de motorină faţă de luna trecută. Şi cu peste 3 la sută pentru unul de benzină. 

Salariul mediu net a crescut în luna decembrie a anului 2018 cu 12,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a ajuns la 2,957 de lei. Însă, din cauza inflaţiei, oamenii au simţit o majorare mai mică, de doar 8,9%. 

Marți, Mugur Isărescu va merge la Parlament, unde aleşii îl aşteaptă să explice de ce ROBOR a crescut atât de mult şi de ce Banca Naţională nu a ţinut sub control cursul leu-euro, care a explodat în ultima lună.