Banca Naţională a României a anunţat miercuri un curs de referinţă de 4,5429 lei/euro, în scădere cu 0,2% faţă de nivelul din şedinţa precedentă, coborând sub 4,55 lei/euro după trei zile peste acest prag, iar analiştii se aşteaptă la o scădere graduală a cursului în perioada următoare.

Marţi, BNR a afişat un curs de 4,5515 lei/euro, după ce luni a atins un nivel maxim din 26 octombrie 2012, de 4,5538 lei/euro. Revenirea leului nu este surprinzătoare pentru analişti. 

Articolul continua dupa recomandari

"Ne aşteptam ca acest lucru să se întâmple mai devreme sau mai târziu, în condiţiile în care existau puţine argumente care să justitice un leu atât de slab (chiar şi dacă am fi ţinut cont, într-o anumită măsură, de incertitudinile externe)", arată un raport al ING Bank, publicat miercuri. 

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a coborât nesemnificativ, de la 4,2783 lei la 4,2781 lei.

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Totodată, cursul francului elveţian a scăzut la 4,2388 lei, de la 4,2424 lei.

Sursa: News.ro