Cine vrea să îşi amenajeze casa cu mobilă românească, din lemn masiv, are nevoie de un buget pe măsură. Preţurile au crescut în ultimul an din cauza crizei de angajaţi. În timp ce românii cu bugete mari se orientează spre piese de mobilier lucrate de producătorii noştri, cei care nu sunt dispuşi să plătească mii de euro pentru un dormitor sau o bucătărie cumpără mobilă din import, mai simplă şi mai ieftină. 

Românii au pretenţii tot mai mari atunci când vine vorba de amenajarea locuinţei. Mulţi caută produse rare sau unicat care să le personalizeze casa. Acest producător a transformat defectele unei bucăţi de lemn în artă. Astfel, piesele de mobilier nu pot semăna între ele.

Articolul continua dupa recomandari

O masă poate ajunge, cu TVA, şi la 700 de euro. Un pat realizat tot din lemn masiv costă în jur de 500 de euro. Doar românii cu venituri mari îşi mai permit mobila românească făcută pe comandă. Ceilalţi, cumpără piese de serie din import.

MIHAIL IRIMESCU, antreprenor: Noi facem mobilă la comandă, şi o mare problemă este aranjarea mobilei în funcţie de dimensiunile spaţiului şi cerinţele clientului. Şi atunci ne-am gândit să facem un mobilier multiconfigurabil în incremente din 10 în 10 elemente pe înălţime.

Şi această industrie se confruntă cu o mare provocare: lipsa forţei de muncă.