Românii adună tot mai mulţi bani pentru pensii în pilonul II, adică în conturile deschise pe numele fiecărui angajat. Sumele cresc de la un an la altul şi cu câteva sute de lei. Sunt însă şi dezavantaje: banii nu pot fi scoşi atât de uşor, ci doar în anumite condiţii.

Pe toţi, indiferent de vârstă, că avem 30 de ani sau 40 sau 60, ne preocupă ce pensie vom avea. Să vedem cât s-a strâns cu aproape 7,3 milioane de angajaţi în pilonul 2 de pensii, acel sistem de pensii administrat privat. 

Articolul continua dupa recomandari

Sunt 55 de miliarde de lei, banii noştri, adunaţi din salariile pe care le-am încasat în 2019, mai mult cu 26% faţă de anul trecut. 

În medie, un român care munceşte virează acolo, în fiecare lună, din salariu, în jur de 182 de lei. Iar, în medie, într-un cont am strâns 7.600 de lei, în cei 11 ani de când funcţionează sistemul. 

Doar că banii pot fi scoşi în anumite condiţii: dacă este atinsă vârsta de pensionare, în caz de invaliditate sau deces. 

În fiecare lună, din salariul nostru brut, 3,75% intră în contul nostru privat, iar 21,25% -  în sistemul public de pensii. Şi, în funcţie de cât cotizăm, vom avea şi pensia. 

Dacă la stat nu putem şti cât am adunat, pentru că banii intră ca într-un sac fără fund, la pilonul 2 fiecare poate să ştie cât a strâns în contul său: trebuie doar să intraţi pe site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară, unde completaţi câteva date personale şi veţi fi contact de firma la care aveţi contul.