Un borcan de miere românească, patru din import. Deşi suntem unii dintre cei mai mari producători de miere din Europa, mâncăm mai mult de la străini. Apicultorii români se plâng că au costuri mari, în timp ce clienţii preferă să consume acelaşi aliment, dar din import, pentru că preţul este la jumătate. Situaţia este dramatică pentru mulţi apicultori. Anul acesta pagubele sunt mari din cauza vremii la extreme.

Acest apicultor are grijă de aproape 200 de stupi amplasaţi la marginea localităţii Moara Vlăsiei, din judeţul Ilfov. Cu un gust amar, vorbeşte despre cea mai slabă producţie din ultimii 10 ani.

Articolul continua dupa recomandari

PETRICĂ PARASCHIV, apicultor: A fost un an destul de păcătos pentru apicultură. Am avut mari probleme în primăvară cu dezvoltarea din cauza ploilor. Am pierdut culesul de salcâm şi de aici toate necazurile.

Anul acesta, apicultorii estimează că producţia de miere se va situa între 18 şi 20 de mii de tone. Cu 30-40% mai mică faţă de anul trecut. Cu toate acestea, o bună parte din producţia de miere românească va merge la export.

Pe rafturi, în multe magazine, din cinci borcane cu miere, patru sunt din import. Cele mai multe provin din: Polonia, Republica Moldova şi Ungaria.

DE UNDE IMPORTĂ MIERE ROMÂNIA:

- Polonia 748 de mii de kg

- Republica Moldova 640 de mii de kg

- Ungaria 150 de mii de kg

- Germania 91 de mii de kg

- China 42 de mii de kg

- Bulgaria 22 de mii de kg

- Danemarca 20 de mii de kg

Sursa: INS

Apicultorii spun că supermarketurile nu le cumpără mierea pentru că NU se vinde. În schimb, este căutată marfa din alte ţări, pentru că este mult mai ieftină, deşi calitatea poate fi diferită.

IOAN FETEA, Asociaţia Crescătorilor de Albine din România: Azi intră miere în România la 5, 6 lei. Sigur că nu putem să facem concurenţă, nu putem să fim pe rafturile magazinelor. Pe apicultorul român un kg de miere îl costă undeva între 10-12 lei.

Un român consumă anual doar 500-600 de grame de grame, potrivit statisticilor. În alte ţări europene precum Olanda, Belgia sau Germania consumul de miere ajunge la 2 kilograme pe cap de locuitor.

Ca producţia să crească anul viitor, specialiştii au câteva sfaturi.

BOGDAN PONCEA, medic veterinar: Familii bune la iernat, să unificăm familiile slabe la iernat. Tratamentele pentru varoze să fie făcute aşa cum trebuie şi o hrană suficientă din punct de vedere calitativ şi cantitativ.

Ca să-i ajute pe apicultori, Ministerul Agriculturii pune la dispoziţia lor şapte milioane de euro în acest an. Adică, 4 euro şi jumătate pentru fiecare familie de albine din ţara noastră. Din această sumă, poate fi asigurată hrana pentru albine toată iarna.