Teii au înflorit, iar parfumul lor învăluie oraşele. Atrase de mirosul irezistibil, albinele s-au pus pe treabă. Apicultorii speră să-şi reducă din pagubă, după ce ploile din primăvară au distrus producţia de miere de salcâm. Mierea de tei este un antibiotic natural şi are proprietăţi calmante.

Albinele nu stau o clipă în această perioadă. Umblă din floare în floare, în echipă. Teii sunt plini acum de micile insecte.

Articolul continua dupa recomandari

Până şi trântorii au rolul lor.

IONUȚ TĂNĂSOIU, apicultor: Muncim la stupi, ne pregătim la cules de tei, chiar astăzi a inceput sa vina miros de tei din padurea de tei. Sunt undeva la 870 de hectare doar de tei.

Apicultorii sunt însă la mila vremii. Şi asta după ce producţia de miere de salcâm a fost grav afectată de ploi în acest an

IONUȚ TĂNĂSOIU, apicultor: Este bine să dea ploaie pana înfloresc florile, după care vremea să țină cu noi. Bine, nu e bine să fie nici foarte cald. Optimul, atunci când pomul secretă cel mai bine nectar este între 27 și 29 de grade la tei. Mierea la propriu este dulce, dar la figurat e cam amara.

Un kilogram de miere de tei se vinde cu 23-25 de lei. Specialiştii spun că are mai multe beneficii decât cea de salcâm. Este un antioxidant şi calmant natural şi are chiar proprietăţi antibiotice.

IONUȚ TĂNĂSOIU, apicultor: Mierea de tei este o miere calmantă, este o miere linistitoarea, o miere pe care o consuma foarte bine, foarte benefic penru batrani si copii.

Anul trecut România a fost cel mai mare producător de miere al UE. A produs peste 30 de mii de tone.