Anul acesta, vom avea miei de Paşte mai graşi, dar şi mai scumpi. Sărbătoarea Învierii cade la sfârşitul lui aprilie, iar animalele vor lua în greutate până atunci. Pentru cei care nu suportă gustul pronunţat al seului, există şi alternative. Un fermier din Miercurea Ciuc creşte o rasă englezească de mioare a căror carne nu miroase a oaie.

Oile din rasa Suffolk englezesc cresc într-o lună - cât ale noastre, în două. Pun o jumătate de kilogram pe zi, iar la două luni de la fătare, au deja 30 de kilograme.

Articolul continua dupa recomandari

Oile din această rasă sunt căutate de cei cărora nu le place carnea cu miros pregnant. Costă 35 de lei kilogramul, aşa că - de Paşte - mielul Suffolk va costa peste o mie de lei.

Ovinele nu sunt pretenţioase, cu toate acestea fermierul are grijă să le pună muzică la radio.

Chiar dacă la stână totul merge bine, de Paşte vom avea mai puţină carne de oaie pe masă. Şi asta pentru că oieritul începe să dispară. Lorand Ţăpuc are 600 de oi din rase autohtone. Se plânge că nu mai găseşte ciobani la oi şi nici păşuni pe care să le ducă, pentru că toate sunt private.

Anul trecut, în preajma sărbătorilor pascale, mielul românesc costa 10 lei kilogramul în viu, de la fermieri. Acum, ar putea ajunge la 15, chiar 20 de lei, iar pe kilogramul de miel tăiat, oierii ar putea cere între 25 şi 30 de lei.

De Paşte, mieii din rasa Suffolk vor ajunge la o greutate de 40 de kilograme, iar ai noştri, la 25.