O harababură, un abuz sau o fraudă la constituţie: aşa caracterizează preşedintele ţării, dar şi voci din coaliţia de guvernare, posibilele modificări aduse pilonului 2 de pensii. PSD nu s-a consultat cu partenerii de la ALDE atunci când a decis să facă modificări la fondurile private obligatorii.

Nici Klaus Iohannis nu e de acord cu planul Guvernului. Le cere ferm social-democraţilor să nu se atingă de banii românilor. 

Articolul continua dupa recomandari

Klaus Iohannis, preşedintele României: "A apărut aşa un fel de ping pong de declaraţii. Ba se desfiinţează, ba nu se desfiinţează, ba se naţionalizează, ba nu se naţionalizează. Această abordare este deja la limita unei guvernări dilentante foarte toxice", este prima reacţie a preşedintelui, în cel mai mare scandal izbucnit în jurul pensiilor private obligatorii. 

Într-un document guvernamental se vorbeşte, între altele, despre suspendarea contribuţiilor la pilonulul doi pentru 6 luni. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Aici nu e vorba despre nişte bani ai statului, bani publici, sunt bani privaţi, ai oamenilor care contribuie la Pilonul II şi nu poţi să te joci cu aşa ceva. E nevoie de o clarificare ferma. Sper eu o clarificare in sensul ca PSD nu se atinge de acesti bani."

Totuşi, ministrul Finanţelor admite că în viitorul apropiat urmează schimbări. La Guvern, o echipă condusă de ministerul Muncii analizează toate scenariile. 

Orlando Teodorovici, ministrul Finantelor: "Ceea ce va iesi din acesta discutie va fi o optiune atractiva pentru cei care contribuie. In primul rand, sa avem mai multe instrumente intre care sa alegem."

Scandalul care zguduie scena politică ar aduce tensiuni şi în interiorul coaliţiei de guvernare. Liderii ALDE nu au fost niciodată de acord cu ideea de a se schimba ceva major la pilonul doi de pensii, introdus în urmă cu zece ani, chiar de Guvernarea Tăriceanu. 

Dacă banii din pilonul doi ar trece în pilonul întâi, ar fi cheltuiţi pentru pensiile care acum sunt în plată. Anul trecut, statul avea un minus de 18 miliarde de lei pentru pensii, în timp ce în pilonul al doilea erau peste 43 de miliarde de lei. După trecerea contribuţiilor, deficitul din pilonul întâi s-a micşorat până la 8 miliarde de lei.