Dezvoltatorii imobiliari nu mai au voie să vândă locuinţele pe care le-au construit până nu dovedesc că apartamentele sunt racordate la utilităţi. Legea vine după ce mai multe blocuri au fost mistuite de incendii provocate de instalaţii electrice improvizate şi amplificate de lipsa hidranţilor în zonă.

Incendii trase la indigo în ultimii ani. Blocuri noi care au luat foc pentru că, în lipsa utilităţilor, locatarii şi-au improvizat singuri instalaţii electrice.

Articolul continua dupa recomandari

Florin-Claudiu Roman, iniţiatorul legii: Ştiţi că în fiecare iarnă, din păcate, au apărut astfel de situaţii în care, din păcate, chiar s-au pierdut vieţi omeneşti.

Acum orice dezvotator imobiliar poate vinde sau poate închiria un apartament înainte de a se face recepţia lucrărilor. Adică fără nicio dovadă şi nicio garanţie că  imobilele au utilităţi. O lege care a trecut de Parlament şi-a propus să îndrepte lucrurile. 

Florin-Claudiu Roman, iniţiatorul legii: Deci dacă până acum se putea face treaba asta pe o recepţie parţială, acum este obligatoriu să existe recepţia finală.

Nici notarii nu vor mai putea întocmi acte de vânzare-cumpărare, decât după recepţia finală. Locatarii vor fi astfel protejaţi. În toamna anului trecut, zeci de familii care trăiau într-un bloc fără nicio autorizaţie au rămas în stradă după ce clădirea a fost făcută scrum. 

"Eu am cumpărat apartamentul aici cu 20.000 de euro acum cinci ani de zile şi nici acum nu mi-a făcut acte. Şi-a bătut joc de mine", spune o victimă.

Alt cartier din Bucureşti, aceeaşi soartă pentru locatari. Incendiul din Chiajna a pornit de la mai multe calorifere electrice. Alimentarea se făcea direct de la şantier, în lipsa unui contract cu furnizorii autorizaţi.

"Noi am fost de bună credinţă, am plătit tot, am făcut toate actele. La bancă, la notar, nu înţeleg de ce notarul n-a sesizat nimic, banca la fel. Au mers mână în mână toţi", spune o localnică.

Experţii imobiliari îi sfătuiesc pe oameni să verifice câteva elemente- cheie înainte de a semna contractul. Printre ele:  autorizaţia de construcţie şi procesul verbal de recepţie 

De asemenea, contractele care conţin sintagme precum "limitarea răspunderii" sau "păstrarea unor drepturi" pot fi de fapt capcane ale dezvoltatorilor, în baza cărora pot refuza reparaţii sau pot percepe taxe suplimentare. Noua lege prevede amenzi între 10 şi 20 de mii de lei pentru dezvoltatorii care nu respectă regulile.