Locuinţele spaţioase au devenit bunuri de lux în România. În București, cu greu se mai găsesc apartamente cu trei sau patru camere sub o sută de mii de euro. Este şi motivul pentru care mulţi cumpărători cu venituri medii se orientează spre periferie. Acolo, dezvoltatorii vând mai ieftin însă construiesc spaţii din ce în ce mai mici. Bătălia se dă acum pe locuinţe cu două camere, aflate în apropierea mijloacelor de transport în comun.

Un credit mare sau o locuinţă mică. Sunt opţiunile pe care le au cei mai mulţi dintre românii în căutarea unei locuinţe. În ultimul an preţurile au crescut semnificativ, dar nu şi dimensiunile apartamentelor. Aşa că o persoană cu venituri medii, adică puţin peste 3 mii de lei, nu îşi permite să aleagă un apartament într-o zonă centrală.

Articolul continua dupa recomandari

ADRIAN STĂNESCU, organizatorul unui târg imobiliar: Marea majoritate sunt în zonele adiacente Bucureştiului, adică la periferie. Aici se construieşte cel mai mult. 70-80 de mii - un două camere; două camere în zona Bucureştiului, de la inelul doi.

Doi factori importanţi au dus la modificarea ofertelor dezvoltatorilor în dezavantajul clienţilor: limitarea gradului de îndatorare impusă de Banca Naţională la început de an şi anunţul recent că programul Prima Casă va fi modificat radical. Familiile cu venituri mai mici de 7 mii de lei nu pot visa la o locuinţă mai scumpă de 70 de mii de euro.

CRISTINA GHEORGHE, consultant imobiliar: Bugetul mediu, dacă vorbim de două camere, este în jur de 75-80 de mii de euro. Iar pentru un trei camere, undeva între 80-90 de mii.

Sudul şi estul Capitalei sunt cele mai căutate.

FLORIN MUNTEANU, reprezentantul unui dezvoltator: Discutăm despre garsoniere care pornesc de la preţul de 43 de mii de euro, la care se adaugă TVA. Suprafeţele, dacă discutăm despre aceste garsoniere, sunt undeva în jur de 30 de metri, plus o terasă de 7 metri.

Cât despre apartamentele de două camere...

FLORIN MUNTEANU, reprezentantul unui dezvoltator: Vorbim despre preţuri pornind de la 57.000 de euro - la fel, se adaugă TVA. Şi suprafeţele sunt undeva la peste 45-46 de metri pătraţi.

Românii recunosc că au tot mai puţine alternative când vine vorba despre achiziţia unei locuinţe.

Preţurile locuinţelor au crescut şi cu 35% faţă de acum doi sau trei ani, arată cele mai recente date.