Lipsa banilor reprezintă principala îngrijorarea a românilor la începutul anului 2019. Aproape un sfert dintre români se consideră săraci. Cei mai mulţi dintre ei nu au pretenţii salariale mari. O treime dintre români spun că un venit de până în 2.000 de lei le-ar aduce liniştea financiară. Raportat la salariul minim de 1.263 de lei net, 2.000 de lei este mai mult decât încaseză în prezent jumătate din salariaţii din România.

La început de an, 3 din 10 români privesc cu îngrijorare spre conturile din bancă. Cei mai mulţi se consideră săraci, arată studiul IRES. Nu e de mirare, pentru că peste 2 milioane de agajaţi sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, deci primesc sub 1.300 de lei net.

Articolul continua dupa recomandari

36% dintre români se plâng că abia le ajung banii pentru a-şi duce traiul de pe o zi pe alta. Şi spun că un salariu de 2.000 de lei le-ar aduce liniştea financiară.

VLADIMIR IONAŞCU, sociolog: Cu cât ai mai mulţi bani, cu atât îţi doreşti mai mult. Întotdeauna îţi vei dori o casă mai bună, o maşină mai bună, să poţi să te plimbi mai mult.

12% dintre români privesc cu teamă spre sistemul sanitar, după scandalurile tot mai dese din spitale. Nici politica nu îi lasă indiferenţi.

Analiştii financiari au previziuni sumbre. Spun că vremurile bune mai au de aşteptat.

ADRIAN BENŢA, analist financiar: De abia peste 30-40 de ani economia noastra va fi foarte funcţională. Atunci cred că România nu va avea probleme cu banii.

Românii par însă mai preocupaţi de prezent, pentru că, potrivit aceluiaşi studiu, doar 4% dintre ei îşi fac griji pentru viitorul copiilor.