Scăderea indicelui Robor nu are legătură cu ”taxa pe lăcomie”, anunţată recent de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a subliniat că indicele Robor pe termene mai îndelungate a început să scadă încă din septembrie, în ton cu scăderea anticipaţiilor legate de inflaţie, fără legătură cu taxa pe lăcomie anunţată de şeful Finaţelor, Eugen Teodorovici.

Articolul continua dupa recomandari

”Roborul scade de vreo două luni, nu există o legătură. Ratele Robor pe termen foarte scurt, ele sunt foarte sensibile la lichiditatea din piaţă. (…) Cele pe termene mai îndelungate depind şi de lichiditate şi de evoluţia dobânzilor pe termen mai scurt, dar depind şi de percepţia analiştilor, a băncilor. (…) Astă-vară s-a conturat această încredere că inflaţia va scădea, iar anticipaţiile inflaţioniste au fost în scădere. Şi, dacă vă uitaţi la evoluţia Robor pe termene mai îndelungate, veţi vedea că a început să scadă uşor din septembrie. Graficele sunt concludente. Nu are deloc legătură cu taxa”, a spus Isărescu.

În 18 decembrie, Eugen Teodorovici a anunţat că Guvernul va introduce, de la 1 ianuarie 2019, o ”taxă pe lăcomie” pe activele băncilor, acestea urmând să fie taxate diferenţiat, în funcţie de nivelul Robor la 3 şi la 6 luni. Guvernul speră să obţină suplimentar 3,6 miliarde de lei în 2019, din această nouă taxă.

Întrebat ce va face în acest an, după expirarea mandatului, guvernatorul BNR a declarat că ”Parlamentul va hotărî”.