Numărul de şomeri a crescut surprinzător în luna mai a acestui an cu 8.585 faţă de luna aprilie, până la 581.178, iar rata şomajului a urcat la 6,6%, după patru luni de scădere, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Luna mai este prima lună după decembrie 2015 în care s-a înregistrat o creştere a şomajului în România, relevă seriile INS.

Articolul continua dupa recomandari

Şomajul este mai mare în rândul bărbaţilor, cu o rată de 7,3% în luna mai, în timp ce, în rândul femeilor, şomajul este de doar 5,6%, mai arată datele oficiale.

Datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) arată că, la sfârşitul lunii mai, 410.509 şomeri erau înregistraţi oficial, ceea ce corespunde unei rate a şomajului de doar 4,6%.

Însă conform standardelor BIM, numărul de şomeri este calculat prin anchete în gospodării, care arată că numărul de şomeri este, în realitate, mai mare.

Datele privind şomajul pe baza metodologiei BIM sunt considerate ca fiind mai relevante de către specialişti, pentru că reflectă mai bine şomajul real la nivel naţional.

sursa: news